Dříve spolu seděli v teplákách za katrem, teď jeho ženě opravují dům. Na stavebních pracích v Armabetonu se podílejí i odsouzení ze Všehrdské věznice. Právě tam si odpykával trest exsenátor Alexandr Novák, jehož manželka figuruje ve firmě, které betonová budova patří. Ředitel věznice ale ujišťuje, že žádná firma, která je s Novákem spojována, odsouzené nezaměstnává.

Armabeton vlastní firma Sadeto Consulting SE. Sídlí na stejné adrese jako subjekty, ve kterých dříve Novák působil. Eva Novak pak stojí v čele dozorčí rady zmíněné firmy. O práci odsouzených na budově se dozvěděl Deník přímo od propuštěného vězně. „Jsou zaměstnaní jako zedníci, malíři, štukatéři. V budově vznikají byty a kanceláře a vězni se podílí na úpravách těchto prostor,“ říká bývalý vězeň Marian Berki.

Chomutovský Armabeton
FOTO: Armabeton svléká lešení

Že se odsouzení ze Všehrd na opravách betonového kolosu opravdu podílejí, potvrdil ředitel věznice Pavel Vagner. „Firma má zařazeno jedenáct vězňů a pracují i na jiných stavbách než je Armabeton,“ uvedl. Ředitel ale rázně odmítá, že by vězně zařadila na práce společnost, v níž figurují příbuzní či Novákovi spolupracovníci. „Smlouvu o zaměstnávání nemáme podepsanou se Sadeto Consulting, ale s jinou firmou, která se na opravách podílí. Její majitelé nemají s osobou Alexandra Nováka nic společného,“ říká ředitel věznice Všehrdy.

Veřejnost má z Armabetonu obavy

O budoucím osudu Armabetonu se v Chomutově stále hojně diskutuje a stranou nezůstává právě ani spojení budovy s osobou trestně stíhaného bývalého politika. Řada Chomutovanů například uvěřila tomu, že Novák se městu chce pomstít a skrze manželku budovu poskytne německé vládě pro umístění běženců. Firma už před časem tuto spekulaci ale označila za úplný nesmysl.

Ani zaměstnávání vězňů Chomutovanům neuniklo a diskutují o něm na sociálních sítích. Nehodnotí ho ale pozitivně. „Zloději pracují pro zloděje,“ komentoval zjištění Tomáš Jelínek. „To se může stát jenom v Česku. Nejen, že stát nezabavuje tunelářům majetek, ale oni si ho ještě mohou zvelebovat skrze levnou pracovní sílu,“ myslí si zase Jarmila Bystřická.

Vězni pracují ve dvaceti firmách

Ředitel Vágner ale doufá, že Chomutované situaci pochopí. „Věřím, že veřejnosti by spíš vadilo, kdyby vězni nepracovali,“ myslí si. „Práce je pro odsouzené jeden z nejdůležitějších sociálních a integračních činitelů. Tím, že docházejí do zaměstnávání, splácejí náklady výkonu trestu, pohledávky a alimenty,“ uzavírá ředitel.

Pro Všehrdskou věznici je zaměstnávání vězňů prioritou. Pracuje celkem 81 procent všech odsouzených, uplatnění nacházejí ve dvacítce, převážně soukromých, firem po celém Chomutovsku.

Tak to vypadalo na chomutovském náměstí před třemi lety.
Chomutov prožije ledové září, čeká ho dvojitá sněhová nadílka