Předchozí
1 z 9
Další

Jan Vnouček, starosta PeruceZdroj: Deník/Petr KinštJan Vnouček
starosta městyse Peruc

V Peruci se masopusty nekonají zhruba padesát let, probíhají ale v některých našich místních částech. V Telcích, Radonicích a Stradonicích. U nás akce pořádají spolky a městys jim na ně finančně přispívá. Přímo v Peruci se spolek, který by masopust zorganizoval, nenašel. Byl bych rád, kdyby byl i v Peruci, ale zase tu máme jiné akce.

Roman Brand, starosta SpořicZdroj: Deník/Miroslava ŠebestováRoman Brand
starosta obce Spořice

Nemáme masopust jako tradiční akci, když pominu masopustní karneval pro děti. Pokud vím, masopusty se ve Spořicích nekonaly nejméně od roku 1975. A možná ani dříve, nemáme to jak ověřit. Možná bychom ale masopust mohli v příštích letech připravit.

Ivan Matějček, starosta obce PěnčínZdroj: Deník/Jan SedlákIvan Matějček
starosta obce Pěnčín

Přímo v Pěnčíně masopust nikdo nepořádá, ani obec o tom nepřemýšlí. Koná se ale každoročně v Huti, což je součást obce, jen pod kopcem. Konával se tam prý i dříve, ale udržel se jenom do poloviny 20. století.

Petr Škanta, starosta obce BraňanyZdroj: Deník/Martin VokurkaPetr Škanta
starosta obce Braňany

Masopust nechystáme a nepamatuji, kdy tu byl naposled. Máme spoustu jiných akcí. Tento týden chytáme Ples obce, pak následně budeme připravovat oslavu Mezinárodního dne žen.

Karel Řehák, starosta obce PatokryjeZdroj: Deník/Martin VokurkaKarel Řehák
starosta obce Patokryje

"Masopust" bez průvodu, ale se zábavou, děláme již několik let. Původně jsme akci pořádali za Obecním domem, kde proběhlo i rozbourání prasete. Pak ale firma navýšila cenu, na kterou jsme již nepřistoupili. Již druhým rokem si výrobky, jitrnice, jelita, ovar a polévku, necháváme dělat v obrnickém řeznictví a zabijačkový guláš pak u firmy v Mostě. Od samého začátku pořádání "masopustu" na zábavě hraje k tanci i poslechu pražská skupina Švejk Music. Poslední akce byla letos v sobotu 11. února.

Dalibor Pavlát, starosta PovrlůZdroj: Deník/Janni VorlíčekDalibor Pavlát
starosta obce Povrly

V minulosti, co pamatuji, masopust obec pořádala ve spolupráci s hasiči a senior klubem, potom to nějak samovolně vymizelo. Nyní masopust u nás pořádají školka, další obecní školka a základní škola. Je to hezké a u dětí to funguje, vždycky přijdou na radnici se pochlubit maskami. Do budoucna si myslím, že uspořádat masopust asi nebude problém. Ale nyní na to nelze sehnat lidi. Neříkám, že to není možné, ale je to náročné na čas a lidi. Je to stejný problém jako ve spolcích, kdy máte jednoho dva tahouny a ostatní se vezou na vlně.

Karel Schreiner, starosta obce JestřebíZdroj: Deník/Petr PokornýKarel Schreiner
starosta obce Jestřebí

Svůj masopust naše obec letos nemá. Minulý rok pořádaly společný masopust sousedící obce Provodín a Jestřebí. V tomto roce ho pořádá pouze obec Provodín a obec Jestřebí uspořádala v sobotu 11. února maškarní karneval. Místo jedné akce tak mohou občané navštívit akce dvě.

Jindřich Jurajda, starosta JiříkovaZdroj: se svolením MÚ JiříkovJindřich Jurajda
starosta města Jiříkov

Nechystáme se obnovovat masopusty, nemají u nás tradici. Masopust ve smyslu průvodu masek se u nás nedělal, co já pamatuji. Takže nemáme na co navazovat. Před lety se tu párkrát konal masopustní jarmark s jídlem a hudbou. Ale neujal se a skončil. Raději se soustředíme na několik velkých akcí, jako je třeba Houmrův triatlon, které přilákají tisíce lidí.

Michael Canov, starosta ChrastavyZdroj: Deník/Jiří LoudaMichael Canov
starosta Chrastavy

V Chrastavě masopustní tradice není. Nemohu vyloučit, že se třeba v budoucnu přidáme, ale v tuto chvíli na to nemyslím.