Ve věznici skončili, teď čeká chomutovské soudce další šichta. Možná ne tak hektická, ale zato delší. Musí prostudovat tisícovky spisů, aby rozhodli, zda se na ně vztahuje prezidentská amnestie.

„Nemůžeme hledět na polední přestávky v práci a veškeré volné chvíle. Bude to ještě drsné," říká s trpkým úsměvem Lenka Chalupová, místopředsedkyně chomutovského soudu. Odhaduje, že postupné probírání spisů a vymazávání trestů může trvat až do dubna.

Práce ve věznici? Jen první kolo…

Propouštění vězňů ze Všehrd byla totiž jen část soudcovské práce v souvislosti s amnestií. Náročná, protože byli ve věznici dlouhé hodiny včetně víkendu a svoji práci zatím museli dát stranou. Ale relativně krátká, ve středu 2. ledna s tím začali a včera propouštěli poslední vězně.

Jenže amnestie také nařizuje vymazat některé podmíněné tresty (viz infobox dole). A to znamená pro soudce další hromadu práce. „Nějakých třináct tisíc spisů se musí počítačově vytřídit, až jich zbude zhruba šest tisíc. A ty budou muset soudci projít jeden po druhém," nastínil předseda chomutovského soudu Petr Šustr. A zatímco ve věznici pracovali soudci na úkor odložení vlastních případů, teď musejí zvládnout oboje.

Kdo může, pomáhá trestnímu úseku

„Zrovna teď jdu na líčení případu, ke kterému mám několik rozhodnutých spisů. Tak při tom rovnou proberu, zda se jich amnestie netýká," uvažuje Chalupová nad stolem plným tlustých desek a šanonů. Odhaduje to na čtyřicet spisů. Takže jen zlomek práce, která ji a její kolegy čeká. „Všichni pracujeme s maximálním nasazením, až na hranicích svých možností," dodává soudkyně.

Všichni, kdo mohou pomoci, se teď na chomutovském soudu přesouvají na trestní úsek. Včetně soudních asistentek. „Zrovna ke mně do kanceláře jedna nastoupila od 1. ledna. Využil bych jí, ale dám ji k dispozici na trestní, aby jim pomohla s touhle prací," dodává předseda soudu Šustr.

Soudci budou umazávat podmínky

Prezident v amnestii:

Promíjí podmíněně odložené tresty odnětí svobody pravomocně uložené před 1. lednem 2013 osobám, které
a) dosáhly či v roce 2013 dosáhnou věk 70 let,
b) osobám, kterým byl trest uložen ve výměře nepřevyšující dva roky.
Promíjí nevykonané tresty obecně prospěšných prací nebo jejich zbytky a nevykonané tresty domácího vězení nebo jejich zbytky, pokud byly tyto tresty pravomocně uloženy před 1. lednem 2013.