Není sporu o tom, že nejatraktivnější oblastí Ústeckého kraje v zimě jsou pro sportovně založené Krušné hory. Která zimní střediska v Krušných horách využít? Tipy pro čtenáře Deníku má ředitelka Destinační agentury Krušné hory Kateřina Suchá.

Na nejvyšší horu

Ze všech krásných míst Krušných hor je nejnavštěvovanější nejvyšší vrchol Klínovec. Možná nedosahuje závratných výšin krkonošské Sněžky, zato ale svým návštěvníkům nabízí daleko přívětivější tvář se snadnou dostupností a ubytovacím zázemím.

S nadmořskou výškou 1244 metrů je Klínovec nejvyšší vrchol Krušných hor v létě oblíbený cíl pěších i cykloturistů, v zimě pak vyhledávané lyžařské středisko. Najdete tu dva vynikající ski areály, Klínovec jih a Klínovec sever, na samém vršku spojené slavnou rozhlednou.

Ski areál Klínovec

Ski areál Klínovec je největší lyžařské středisko Krušných hor s přepravní kapacitou 8050 osob za hodinu. Nachází se pouze 120 kilometrů severozápadně od Prahy a leží v těsné blízkosti hranice s Německem a střediskem Oberwiesenthal.

Tradičně nabízí po celou sezonu výtečné sněhové podmínky na 12 kilometrech sjezdových tratí všech obtížností, o rozloze 35 hektarů, které jsou z 80 % zajištěny technickým sněhem.

Před touto sezonou středisko prošlo výraznou modernizací a na lyžaře a snowboardisty čeká celá řada novinek. Několik lyžařských vleků nahradila moderní rychlá čtyřsedačková lanová dráha s ochrannými kryty sedaček, jako jediná v České republice.

Zároveň došlo k prodloužení a rozšíření sjezdových tratí a posílení systému zasněžení. Byl instalován nový pokladní a odbavovací systém, který umožnil zavedení vícedenních společných jízdenek se sousedním střediskem v Oberwiesenthalu v SRN.

Na Klínovci najdete tři sedačkové lanovky a sedm lyžařských vleků. K dispozici je snowpark s prvotřídní U rampou třídy Superpipe FIS a také 30 km upravovaných běžeckých tratí. Samozřejmostí jsou parkoviště pro 700 vozů zdarma.

Sport areál Klíny

Zábavu a rekreaci nabízí rodinné středisko zimních i letních sportů Sport areál Klíny. Nachází se v mostecké části Krušných hor v nadmořské výšce 720 metrů nad mořem, přibližně 6 kilometrů od Litvínova a 5 kilometrů od silničního hraničního přechodu do SRN Mníšek/ Deutscheinsiedel.

V zimním období nabízí sjezdové lyžování, snowpark, běžecké lyžování, snowtubing, saunu, fitness, masáže. Samozřejmostí je i lyžařská a snowboardová škola a v neposlední řadě i půjčovna a servis lyží. K dispozici jsou tři lyžařské vleky a vlek na snowtubing s celkovou přepravní kapacitou 2 600 osob za hodinu. Vleky jsou v provozu od 9.00 do 16.00 hodin. Pravidelně každý den od středy do soboty zde probíhá i večerní lyžování od 17.00 do 20.00 hodin.

Snowtubing je sjezd na speciálním nafukovacím člunu ve sněhovém korytu. Doprava zpět na start je zajištěna zvláštním vlekem, který je v provozu o sobotách a nedělích od 11.00 do 16.00 hodin.

V těsné blízkosti areálu na Mračném vrchu 850 metrů nad mořem jsou udržované okruhy pro běžecké lyžování s návazností na Krušnohorskou bílou stopu. Nachází se zde několik běžeckých okruhů:

• Modrý okruh 1,6 km
• Zelený okruh 3,0 km
• Oranžový okruh 4,7 km
• Žlutý okruh 3,7 km
• Hnědý okruh 3,5 km

Novinkou je trasa Klíny Mníšek Seiffen dlouhá 8,5 km.

Ski areál Zadní Telnice

Zadní Telnice je nejvýchodněji položené lyžařské středisko v Krušných horách, které se může pyšnit bohatou tradicí sjezdového lyžování. 6 místních vleků, majících délku od 150 do 900 metrů, nabízí několik propojených sjezdovek všech druhů obtížnosti.

Zadní Telnice nabízí lyžování na severních svazích ve výšce od 600 do 800 metrů nad mořem. Milovníci běžek mohou využít běžeckých tratí směrem na Komáří vížku a dále na Cínovec. V posledních letech je dost oblíbená i trasa na Nakléřov, Panenskou a dále do Tisé. Směrem na Nakléřov je také krásný okruh kolem Jeleního vrchu. Lyžařská sezona obvykle začíná v polovině prosince a trvá do poloviny března.

Ski areál Český Jiřetín

Příznivci zimních sportů ve sportovním areálu Český Jiřetín najdou sjezdové tratě s celkovou přepravní kapacitou 2500 osob za hodinu. V areálu je provozována veřejná lyžařská škola, škola snowboardingu. Běžkaři se ze střediska mohou napojit na Krušnohorskou lyžařskou magistrálu. Nedílnou součástí ski areálu je i občerstvení pro návštěvníky.

Ski areál Hora Svaté Kateřiny

Lyžařský areál v nadmořské výšce 580 680 metrů má dvě sjezdovky s možností večerního lyžování. Jednu s délkou 300 metrů a přepravní kapacitou vleku 500 osob za hodinu. Druhá sjezdovka nabízí cvičnou louku. Ve ski areálu je přírodní sáňkařská dráha o délce 300 metrů. Nástupní místo Krušnohorské lyžařské magistrály.