VYBRAT REGION
Zavřít mapu

FOTOGALERIE: Kuchtíci jsou jako kouzelníci nad sporákem

Litvínov - Fotoreportér Deníku vařil a připravoval pokrmy ve zbrusu novém restaurantu v areálu litvínovského Zimního stadionu Ivana Hlinky.

1.10.2010
SDÍLEJ:

Fotoreportér Deníku oblékl bílou zástěru a na jeden den se stal kuchařem a vařil pokrmy ve zbrusu nové restauraci v areálu litvínovského zimního stadionu.Foto: PRO DENÍK/ Miroslav Rada

Vařit se musí umět s citem, vaření je totiž kouzlo.

Osobně totiž umím uvařit maximálně tak čaj nebo ohřát párky. Proto bylo pro mě i velkou výzvou vyzkoušet si uvařit chutné netradiční pokrmy ve zbrusu novém North Restaurantu v Zimním stadionu Ivana Hlinky v Litvínově.

Oblékám si bílou kuchařskou zástěru a čepici a po boku šéfkuchaře Jindřicha Babáka a jeho kolegy Adama Čermáka se „pouštím“ do krájení cibulky.

Do profesionálního krájení mám na hony daleko. Jak se to správně dělá, mi nejprve ukazuje šéf Jindra. Jeho ruka s velkým nožem kmitá jak o život. Zkouším ho napodobit. Nedaří se. Naopak pálení cibulky začínám pociťovat na vlastní oči. Začínají slzet jako čert.

Kolega Adam mezitím zapaluje plotny a připravuje další hrnce. Servírka Jiřka Barešová přichází s první objednávkou.

„Lososové nudličky ve vinném těstíčku s karotkovým pyré a jeden žampionový burger s hranolkami,“ volá do kuchyně. Začínám být nervózní, na rozdíl od profikuchtíků Adama a Jindry. Jsou až neuvěřitelně klidní a navíc i žertují. Kmitají po kuchyni sem a tam.

„Honzo, teď prosím nakrájej žampióny. A až budeš hotový, tak můžeš nakrájet i hermelín,“ velí mladý, ale zkušený šéfkuchař Jindra Babák. Má za sebou vaření i v prestižních pražských restauracích.

Absolvent hotelové školy a jeden ze šéfů litvínovského restaurantu Jan Rada v mezipřestávce vysvětluje, že nový podnik má přinést zákazníkům víc než dobrý pocit najedení.

„Jíst se musí umět i očima. Chtěli jsme v Litvínově vybudovat zcela odlišný druh restaurantu. To je také důvod, proč u nás zákazníci najdou ojedinělé menu, a to obědy formou degustačního menu o šesti chodech. Lidé tak dostanou menší porce, ale od každého jídla jim postupně servírujeme něco jiného. Kuchaři navíc vaří každý den jiná jídla. Zaměřujeme se hlavně na americkou kuchyni, ale naši kuchaři jsou vyškolení i na kvalitní italskou nebo japonskou kuchyni,“ řekl Honza Rada.

Obdivuji kuchaře, kteří připravují chutné pokrmy a přitom se jim nesbíhají sliny. „To jde jen o zvyk. Za ta léta se přejíš tak, že ti to ani nepřijde,“ směje se kuchař Adam Čermák. Při otáčení hranolků, které začínají krásně vonět, ale neodolám a musím okoštovat.

„Počkej, ještě osolit a malinko opepřit. Pak je teprve chuť ta pravá a neodolatelná,“ říká kolega kuchtík. Má pravdu. Na sporáku se mezitím připravuje chutné masíčko na burger.

„Veškeré potraviny děláme z čerstvých surovin, nehledej u nás žádný polotovar. Vše si děláme sami, dokonce si i maso meleme. Je to sice pracnější a složitější i na čas, ale ta chuť pak stojí za to. Hodně důležitá je pak také finální úprava jídla. Aranžování často děláme i v rukavicích. Navíc návštěvníci z restaurace vidí přímo do kuchyně a tak mohou sledovat, jak se jejich jídlo připravuje,“ říká Honza Rada.

North Restaurant na litvínovském zimním stadionu nezapře sportovního ducha. Na stěnách jako dekorace jsou fotografie z dobových hokejových zápasů litvínovského týmu. Dokonce i podlaha připomíná ledovou plochu. „Naše restaurace slouží i jako hotel a hosté tak mají možnost přímo ze svých pokojů sledovat dění na ledové ploše při hokejových zápasech. Je to ojedinělá podívaná, kdy přímo z postele můžete sledovat zápas,“ vysvětlil Honza Rada.

Z lokálu se vracím zpět do kuchyně. Blíží se doba oběda a s ním i daleko větší nasazení obou kuchtíků. Když jsem si myslel, že kmitání před hodinou bylo maximálně rychlé, tentokrát je pracovitost a rychlost kuchařů ještě větší. Z hrnců voní polévka. Z pánve zase pečící se maso. Míchají se tu nejrůznější vůně a člověk by jedl už i očima.

Další zákazníci si přejí žampionový burger. Napotřetí se mi krájení žampionů daří. „Tak vidíš, nakonec se u nás přece jen vařit naučíš. Není to složité, chce to jen chtít,“ říká kuchařský šéf Jindra.

Pod jeho vedením si připadám chvilku jako u ostrého uznávaného kuchaře Zdeňka Pohlreicha.

I on, když se mu něco nelíbí, nechodí pro nadávku nebo pošťuchnutí daleko. „Klidně tam dej toho kmínu víc. Neboj se toho. Prostě přiměřeně!“ říká Jindra. Přichází Adam a pomáhá mi.

Beru do ruky brusku s obrovským nožem a zkouším ho nabrousit. Adam mi poté podává nerez misku, kam předtím vysypal hranolky. „Protřep je asi takhle, je to jako bys s nimi pohazoval, jako když otáčíš palačinku.,“ názorně mi předvádí Adam. Pokouším se o to samé, ale marně. Mám strach, že hranolky skončí na zemi. Vzdávám to.

Zdobení dezertu je pro mě lahodná podívaná. Zapojuji do toho snad všechny smysly. Zmrzlina bude výtečná.

„Je čas na oběd. Za odměnu si můžeš uvařit, na co máš chuť,“ říká Honza. Neodolám a jdu tedy do burgeru na žampionech.

Po nakrojení housky vkládám maso na plotnu. Mezitím na mě čeká opět krájení žampionků. Ještě plátek sýra a na závěr ozdobení rajčetem cherry. Pokrm lahodí nejen oku. Povedlo se. A chuť? Neodolatelná. S obrovskou chutí se do něj pouštím. Fotograf Mirek Rada pořád není spokojený. „Tak se už zakousni pořádně,“ radí.

Autor: Jan Vraný

1.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 12 200 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Lahůdkář/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dělené směny, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Doporučenku ÚP uplatnit u zaměstnavatele po předchozí telefonické domluvě na č. 601 128 539 v době Po - Pa od 8,00 - 10,00 hod. (životopis s sebou), , Ostatní zájemci volat a domluvit pohovor na tel.č. 601 128 539 v době Po - Pa od 8,00 - 10,00 hod. (životopis s sebou), , Místo výkonu práce - nám. Dr. E. Beneše č.p. 1561, 431 11 Jirkov 1, , Požadujeme - vyučení v oboru výhodou, , Pracovní doba - krátký - dlouhý týden - možná drobná domluva. Pracoviště: Gustav komžík - provozovna 2, nám. Dr. E. Beneše, č.p. 1561, 431 11 Jirkov 1. Informace: Irena Pláničková, +420 601 128 539.

Výroba - Výroba Elektrotechnici a technici energetici 20 000 Kč

Ostatní technici elektronici Servisní technik (technička)/QS. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: V případě zájmu zaslat strukturovaný životopis na email: pgspol@pgspol.cz , , Místo výkonu práce - PG výrobní společnost, s.r.o., Růžová č.p. 5363, 430 04 Chomutov 4, , Náplň práce - zajištění jakosti bezpečnostních a funkčních testerů, jejich příslušenství, kabelových svazků a VN relé, uvádění do provozu a kalibrace nových testerů a následné vytváření kalibračních certifikátů., Zajištění servisu - opravy a pravidelné roční kalibrace jednotlivých testerů a kompletních testovacích systémů v místě výkonu práce a také u zákazníků, , První měsíc zaučení ve výrobě, poté přechod do servisního/QS oddělení, , Požadujeme - Střední odborné nebo úplné střední odborné vzdělání v oboru elektrotechniky podmínkou, řidičský průkaz skupiny B - aktivní řidič (ochota cestovat na služební cesty k zákazníkům), znalost a orientaci v technické dokumentaci, uživatelskou znalost práce s PC, základní znalost AJ nebo NJ na komunikativní úrovni (komunikace s německým vedením a se zákazníky), vysoké pracovní nasazení, zodpovědnost, pečlivost, spolehlivost, manuální zručnost, zájem o problematiku a ochotu k dalšímu vzdělávání, Samostatný přístup i schopnost týmové spolupráce, Slušné vystupování a jednání s lidmi, Praxe v oboru výhodou, §6 činnost na elektrických zařízeních nad 1000V vyhlášky č. 50/1978 Sb. výhodou, , Nabízíme - práci v perspektivní a rozvíjející se firmě s hlavním sídlem v Německu, dlouhodobou spolupráci a zvyšování odborné kvalifikace, náborový příspěvek až 15.000,- Kč, , Firemní benefity (stravenky, lekce cizího jazyka). Pracoviště: Pg výrobní společnost, s.r.o., Růžová, č.p. 5363, 430 04 Chomutov 4. Informace: Josef Šurkala, .

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Elektrotechnický 30 000 Kč

Inženýři elektrotechnici a energetici Elektroinženýr / Elektrotechnik. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 50000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: V případě zájmu zaslat strukturovaný životopis na email: soukupova@peholding.cz, nebo volat na tel.č.: 602 244 426 v době PO - ST od 8,00 - 18,00 hod. a domluvit pohovor , , Místo výkonu práce - PE Holding, s.r.o., Pražská 5569, 430 01 Chomutov, , Požadujeme - vzdělání VOŠ/VŠ elektrotechnického směru, ideálně se zaměřením silnoproudá elektrotechnika, praxe není nutná, vhodné i pro absolventy, základní znalost projekčního SW, , Náplň - výpočty hodnot pro nastavení jednotlivých článků digitálních ochran , - Parametrizace a uvádění do provozu digitálních ochran SEL, ABB, Siemens , - Ověřování ochran (sekundární a primární zkoušky), - Zkoušky technologií v návaznosti na aplikaci jednotlivých ochran, - Úzká spolupráce s projektovou kanceláří při technickém návrhu a projektování ochran, - Úzká spolupráce s realizačními manažery jednotlivých staveb, , Nabízíme - dovolená navíc, příspěvek na stravování, svoz zaměstnanců ze směru Teplice a Kadaň, možnost práce z domova, doplnění potřebných kvalifikaci, účast na odborných kurzech, angličtina, kurzy měkkých dovedností, výpomoc s dopravou nebo ubytováním, podpora dalšího vzdělávání. Pracoviště: Pe holding, s.r.o. - adresa vedení, Bezručova, č.p. 4174, 430 03 Chomutov 3. Informace: Drahoslava Soukupová, +420 602 244 426.

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 12 500 Kč

Manipulační dělníci ve výrobě Manipulační dělník ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč. Volných pracovních míst: 17. Poznámka: Dostavte se k osobnímu jednání každé pondělí od 13:00 do 15:00 hod. (životopis s sebou) na adresu Dukelská 1266/51, Chomutov, , Místo výkonu práce - ENCZ a.s., Zaječická 1857, Jirkov, okr. Chomutov dle pokynu zaměstnavatele Dar Coporation s.r.o., , Požadujeme - manuální zručnost, učenlivost a fyzickou zdatnost. Pracoviště: Dar corporation s.r.o. - pracoviště encz a.s., Zaječická, č.p. 1857, 431 11 Jirkov 1. Informace: Michaela Fialová, .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Odpolední idylku pokazil v centru Kadaně včelí roj

Budova Senátu. Ilustrační foto.
1

Chomutovsko čeká bitva o Senát. Je podle vás zbytečný, jak tvrdil Andrej Babiš?

Krásná žena z Orientu, Ruska či Uruguaye? Vyberte nejhezčí fanynku skupiny A

Fotbalové mistrovství světa v Rusku neprovázejí jen nádherné útočné akce a góly, ale i krásné ženy na tribunách či náměstích. Do konce června vám budeme nabízet nejsympatičtější fanynky týmů z každé skupiny. Můžete hlasovat pro vaší favoritku, vítězky pak postoupí do finále, v němž se „utkají“ o pomyslný titul Miss šampionátu.

Na zámek Jezeří přijede ve čtvrtek prezident Miloš Zeman

Jezeří - Hlava státu je na návštěvě Ústeckého kraje. Setkává se s občany a kromě jiného děkuje za podporu v prezidentských volbách.

Nahá těla a umělecká konfrontace: Špejchar zdobí díla pražských výtvarníků

Chomutov /FOTO/ - Nevšední díla si mohou zájemci prohlédnout už jen pár dní, pouhý týden.

Jahodové trhy v Kadani navštíví královna marmelád. Poradí, jak vyrobit dobrotu

Kadaň - Marmelády, nad kterými se olizuje i britská smetánka, si můžete vyrobit i doma. Jak na to, vám poradí na Jahodových trzích v Kadani.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT