Na Slovensko v květnu a dalších měsících přijdou skutečně masivní dávky vakcín proti covidu. Ministerstvo zdravotnictví proto otevřelo možnost objednat se na očkování proti covidu pro Slováky nad 16 let.

Ruská vakcína proti koronaviru Sputnik V
Za vady Sputniku ručí Slovensko. Smlouva s Rusy byla zveřejněná

Kdo by však čekal, že se vytvoří nějaká velká „fronta“ na vakcinaci, bude zklamán. Podle televize Markíza se na očkování zaregistrovalo jen asi 235 tisíc Slováků všech věkových kategorií.

Nebude koho očkovat

Jenže vzhledem k tomu, kolik dávek má v příštích týdnech na Slovensko přijít, by se během tří týdnů mohlo stát, že nebude koho očkovat. Jako fatální chyba se tak může ukázat příkaz expremiéra Igora Matoviče, který nařídil ministerstvu zdravotnictví neočkovat kategorii 16-18 let. I nejmladší Slováci dostali možnost se přihlásit před víkendem na očkování a mnozí z nich získali hned termín.

To vyvolalo pozdvižení, protože se v některých místech Slovenska nedostalo na mnoho lidí z vyšších věkových kategorií. Na to Matovič, který má jako šéf největší vládní strany Obyčejní lidé stále velkou moc, populisticky zareagoval tím, že dosáhl zákazu očkování nejmladších Slováků.

Slovensko je v rozvolňování skoro ve všech ohledech týdny před Českou republikou.
Cesta na Slovensko je jako výlet do vysněné budoucnosti. Pivo, holič, obchody

Nešlo ale o chybu systému. „V oblastech, kde se tito mladí lidé přihlásili, není o očkování příliš velký zájem,“ uvedl včera Róbert Suja, ředitel Národního centra zdravotnických informací. A varoval, že tímto rozhodnutím Matovič zbytečně odradil část nejmladších zájemců o očkování. Ti se chtějí nechat očkovat proto, aby mohli v létě bez omezení cestovat.

AstraZenecu nechtějí

Druhým důvodem, proč se na mladé Slováky dostala hned řada, je to, že pro ně je určena vakcína AstraZeneca, kterou starší Slováci masově odmítají, a chtějí Pfizer, nebo Modernu. Mnozí i ruský Sputnik.

Pokud se dnešní stav nezmění, může podle Suji být proočkováno jen 38 % Slováků, což by nevytvořilo kolektivní imunitu. Slovensko proto nyní zahájilo propagační kampaň k očkování.