"Bilaterálně podpoříme Českou republiku a pokládáme za velmi přínosné, že jsme slyšeli od některých dalších evropských zemí, že se chystají udělat to samé," řekl Kurz. Premiér Babiš Rakousku za jeho krok na sociálních sítích poděkoval, označil ho za skutečnou solidaritu. V dalším tweetu Babiš napsal, že o 10 tisíc dávek se s Českou republikou nabídlo podělit Slovinsko.

Rakouský kancléř si nedávno společně s představiteli dalších zemí, včetně Babiše, stěžoval na nerovné rozdělení vakcín mezi členy sedmadvacítky. Summit EU proto před týdnem pověřil velvyslance členských zemí při EU, aby dohodli rozdělení dodatečných deseti milionů dávek látky od firmy Pfizer tak, aby se podařilo zaplnit mezery v jednotlivých zemích.

Andrej Babiš v Bruselu
Babiš: Dělení dodatečných vakcín je nevyvážené. Opozice mluví o selhání

Portugalské předsednictví EU původně navrhlo, aby se tři miliony těchto dávek zarezervovaly pro šestici nejpotřebnějších zemí, konkrétně šlo o Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Lotyšsko, Slovensko a Českou republiku. Zbývajících sedm milionů dávek mělo být jako obvykle rozděleno podle počtu obyvatel mezi všech 27 členů EU.

To se však nelíbilo Praze, Vídni a Lublani, které se proto do plánovaného mechanismu na pomoc nejvíce potřebným zemím odmítly zapojit. Česko se tak nedostalo mezi skupinu pěti zemí, které dostanou dávky navíc nad poměrnou část, jež připadne všem členským státům.

Babiš: Toto je skutečná solidarita

Slovensko tak například obdrží 602 255 dávek navíc, v případě Chorvatska půjde o 683 514 dávek a v případě Bulharska o 1,15 milionu dávek očkovací látky.

Proti postupu EU se ohradil Kurz, podle kterého šlo o nepochopitelný nedostatek solidarity vůči České republice, jež se potýká s nebývale vysokými denními počty nakažených i zemřelých.

Premiér Andrej Babiš
Babišova porážka. Ve sporu o vakcíny ztratilo nejvíce Česko, píše Politico

Oznámený kompromis označil za nepochopitelný i Babiš, podle nějž finální řešení vzniklo pod vlivem velkých států a není solidární ani vybalancované. Kurzovi za 30 tisíc dávek následně poděkoval na twitteru.

"Jsme za tuto štědrou pomoc velmi vděční, zvlášť když přichází od přátel, kteří větší množství vakcíny také potřebují, ale chápou, jak těžká je naše situace. Toto je skutečná solidarita!" uvedl Babiš.

Výsledek jednání označili někteří pozorovatelé za Babišův neúspěch, například podle serveru Politico přišla ČR zhruba o 140 tisíc dávek. Za selhání a prohru označila Babišovo počínání česká opozice.