Neplacená dovolená. To je to, co od tohoto týdne čeká asi tři sta tisíc francouzských lékařů, zdravotních sester, zaměstnanců domovech pro seniory a také hasičů, kteří se dosud nenechali naočkovat proti covidu.

Francie se i tímto způsobem snaží dohnat nejpročkovanější země Evropské unie. Upřednostňování naočkovaných a restrikce proti těm, které se nenechali proti covidu 19 vakcinovat už přitom přineslo ovoce. Dnes je Francie v očkování vysoce nad evropským průměrem, je lepší než Německo a o má mnoho procent více vakcinovaných než například Česko, kde nic takového neplatí.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto
Nemožné skutečností? Unie je nyní proti covidu nejproočkovanější na světě

Podle francouzského ministra zdravotnictví Oliviera Vérana se francouzští zdravotníci, pečovatelé v domovech pro seniory a hasiči musí od středy prokázat alespoň jednou dávkou proticovidové vakcíny. Povinnost očkování se podle něj týká asi 2,7 milionu pracovníků. „Pokud se neprokážou platným dokumentem o očkování, nemohou déle vykonávat svou činnost,“ řekl ministr.

Ani hrozby mnohé nedonutí 

I když na základě rozhodnutí soudu nemohou být propuštěni, musí nastoupit neplacenou dovolenou. Podle prvních odhadů bylo takto ve čtvrtek suspendováno asi tři tisíce zdravotníků, desítky už daly sami výpovědi. Očkovat se v zemi zatím nenechalo asi 300 000 zdravotníků, hasičů a pečovatelů. Ti, kteří se chtějí očkovat v následujících dnech a využijí k tomu své volno, mohou v práci zůstat.

Šťourání v nose. Reportáž z testování florbalistů Chodova
Testy v rakouských školách narazily. Rodiče zpochybňují výsledky

„Několik desítek zdravotníků již podalo výpověď,“ řekl ve čtvrtek ministr Véran stanici RTL. „Mnoho ze suspendovaných se rozhodlo, že se nechají naočkovat, přestože vidí, že očkovací povinnost je realitou,“ uvedl ministr. Mezi suspendovanými je podle Vérána ale jen minimum lékařů. Ministr podle agentur ujistil veřejnost , že opatření nijak nenaruší poskytovanou zdravotní péči v zemi.

Vydrží zdravotnictví?

Především extrémně pravicová opozice šíří zprávy, že kvůli tvrdému postupu vlády kolabuje zdravotní péče na mnoha místech Francie. Podle zpráv francouzských médií je však faktem, že očkovaných je v současnosti devadesát procent zdravotnického personálu a větší výpadky ve zdravotní péči tak nehrozí.

Podcast Evropa pro Čechy
Za co pochválit Evropu? Za zvládnutí covidu. Podcast Evropa pro Čechy

Několik desítek tisíc zdravotníků však proti opatření vstoupilo do stávky. Jeden z největších odborových svazů CGT varoval vládu, že pokud bude trvat na zmíněném zákazu, hrozí zemi „zdravotní katastrofa“.

Tlak na všechny neočkované

Ve Francii platí tvrdě kontrolovaná povinnost prokazovat se covidovým očkovacím pasem v rámci volnočasových a kulturních aktivit. To už donutilo milióny Francouzů, ale by dali očkovat přesto, že o tom před tím neuvažovali.

Francie není první zemí, která přikročila k povinnému očkování pro některé profese. Podobné nařízení platí například v Řecku. Povinné očkování pro několik miliónů zaměstnance federálních úřadů nařídil také americký premiér Joe Biden.