V dalším díle pravidelného podcastu Deníku „Evropa pro Čechy” se šéfredaktorkou Euractivu Anetou Zachovou a evropským editorem Deníku Lubošem Palatou se podíváme do Polska. Luboš Palata tam na reportážní cestě zkoumá, co dělají Poláci lépe. Velký rozdíl je v ochotě Poláků dělit se s Ukrajinci o své byty a domy. A dostávají za to poměrně slušný příspěvek od státu.

Ke zvládnutí krize přispělotaké to, že přes dva milióny Poláků v minulých letech odešly za prací na Západ a Ukrajinci tak vlastně jen vrací Polsko ke čtyřiceti milionovému státu, kterým ještě nedávno bylo. Ukrajinština a polstina si jsou také velice blízké a je tu také mnoho překladatelů do ukrajinštiny, takže odpadá jazykový problém. Přijetí uprchlíků, ale i zbrojní a další pomoc Ukrajině zlepšily i postavení Polska v Evropské unii.  

O tom a o mnohém dalším je dnešní podcast Evropy pro Čechy.

Podcast Deníku „Evropa pro Čechy“ o dění nejen v Evropské unii vysíláme každou středu ve 12:00. Pořadem provází evropský editor Deníku Luboš Palata, hostem je Aneta Zachová, šéfredaktorka Euractivu.