V dalším díle pravidelného podcastu Deníku „Evropa pro Čechy” se šéfredaktorkou Euractivu Anetou Zachovou a evropským editorem Deníku Lubošem Palatou se budeme zabývat Konferencí o budoucností Evropa a skoro padesátkou doporučení, která evropští občané, kteří se skoro rok radili nad tím, co od EU chtějí, evropským orgánům a členským státům dali.

Je mezi nimi mnoho bodů, které se týkají boje proti globálnímu oteplování a zlepšování životního prostředí. Mezi nimi zaujme například doporučení, aby EU podporovalo vegetariánství, jako jeden ze způsobů, jak omezovat naši uhlíkovou stopu a bojovat za lepší klima.

Hovoří se tak také o nutnosti „přesměrování dotací na ekologické a udržitelné zemědělství, které splňuje jasné normy v oblasti životního prostředí a pomáhá plnit celosvětové klimatické cíle”. A najdeme tam i logický požadavek po omezení kryptoměn, jejich "těžba" je energeticky abnormálně náročná. Nebo také požadavek, aby EU podporovalo dostupnou veřejnou dopravu nebo výstavbu sítě rychlovlaků a provoz nočních vlaků, což by umožnilo omezit ekologicky extrémně náročnou leteckou dopravu na kontinentu.

O tom a o mnohém dalším je dnešní podcast Evropy pro Čechy.Podcast Deníku „Evropa pro Čechy“ o dění nejen v Evropské unii vysíláme každou středu ve 12:00. Pořadem provází evropský editor Deníku Luboš Palata, hostem je Aneta Zachová, šéfredaktorka Euractivu.