Bělorusko prodloužení manévrů zdůvodnilo "zvýšenou vojenskou aktivitou" poblíž svých hranic a hranic Ruska a také zvýšeným napětím na východě Ukrajiny, kde se v posledních dnech vystupňovaly střety mezi ukrajinskými vojáky a proruskými separatisty. Jak dlouho bude bělorusko-ruská vojenská akce, která začala 10. února, ještě trvat, Minsk neuvedl.

Dosud obě země opakovaně ujišťovaly, že cvičení dnes skončí a ruští vojáci se po něm stáhnou. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek řekl, že manévry obě země ukončí do neděle. Běloruský ministr zahraničí Uladzimir Makej zase v týdnu tvrdil, že "ani jeden ruský voják a ani jeden kus ruského vojenského vybavení nezůstane (v Bělorusku) po cvičení". Podobně se vyjádřil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Britský premiér Boris Johnson
Plán v pohybu. Rusko chystá největší válku v Evropě od roku 1945, míní Johnson

Jak upozorňuje list The New York Times, má Rusko na manévrech i své nejmodernější vybavení, včetně systému protivzdušné obrany S-400, jakož i stovek letadel, tanků a obrněných vozidel. V Bělorusku jsou i příslušníci ruských speciálních jednotek. Od skončení studené války nebylo podle NATO na území Běloruska tolik ruských vojáků jako nyní.

Blízký spojenec Moskvy 

Zdroj: DeníkMinsk je blízký spojenec Moskvy. Svědčí o tom mimo jiné skutečnost, že běloruský prezident Alexandr Lukašenko v sobotu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem přihlížel ruským testům strategických jaderných zbraní.

Americký prezident Joe Biden i britský premiér Boris Johnson jsou přesvědčeni, že Rusko chystá útok na Ukrajinu, při němž se pokusí obklíčit hlavní město Kyjev. Téměř třímilionová metropole je od hranic Běloruska vzdálena jen několik desítek kilometrů vzdušnou čarou.