"Naštěstí není situace tak dramatická, jak to na první pohled vypadá," uvedl pro britskou stanici BBC projektový manažer International Polar Foundation Joseph Cheek. Společnost je zodpovědná za organizaci současné belgické mise na antarktické základně.

Cheek dále sdělil, že potřeba izolovat některé členy posádky se sice "ukázala jako zásadní nepříjemnost, výskyt koronaviru ale příliš práci a každodenní úkoly polárníků neovlivnil". Nadace přesto všem výzkumníkům nabídla možnost 12. ledna stanici speciálním letem opustit, nikdo z týmu ale takovou touhu podle oficiálního prohlášení neprojevil.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na snímku ze 14. března 2019.
Covid se v roce 2022 podaří zastavit, budou-li země spolupracovat, říká šéf WHO

Stanice leží nedaleko pobřežní části severní části Antarktidy, skoro na stejném poledníku jako jihoafrický Mys Dobré naděje.

Jak se covid na jedno z nejizolovanějších a nejchladnějších míst na Zemi vůbec dostal? První pozitivní test byl proveden 14. prosince u člena posádky, který na základnu dorazil jen o týden dříve. Muž byl umístěn okamžitě do izolace, ale virus se již nekontrolovaně rozšířil na zbytek výzkumné mise.

Očkování jako podmínka účasti na projektu

Závažnost symptomů u všech nakažených je podle BBC zatím mírná. Všichni na základně jsou navíc plně očkováni. Pro účast na projektu v Antarktidě byla vakcinace povinná. Základnu mohou navštívit také jen očkovaní.

O členy polární stanice se nyní starají dva tzv. pohotovostní lékaři, kteří jsou zároveň účastníky mise. Ti nemohou počítat s žádnou podporou zvenčí, dokud virus nevyprchá. Všechny lety na základnu byly pozastaveny.

Zdravotníci na oddělení pro pacienty s nemocí covid-19 v nemocnici v New Yorku, 27. května 2020.
Obrovský nárůst. V USA rychle přibývá dětí hospitalizovaných kvůli covidu-19

Belgická polární stanice Princezny Alžběty není prvním zařízením v Antarktidě, na nějž dosáhla pandemie koronaviru. Loni se nakazili chilští vojáci umístění na výzkumné stanici Bernardo O'Higgins ležící u Drakeova průlivu. Stalo se tak po kontaktu s námořníky, kteří dováželi na stanici zásoby.