Další nárůst. I tak by se dal shrnout vývoj ohledně mezd, který nedávno zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí ve své zprávě o vývoji průměrných výdělků. V soukromých firmách podle něj průměrná mzda dosáhla v prvním čtvrtletí 36 332 korun a meziročně se zvýšila o 5,4 procenta. Podobně vzrostl plat za stejné období i ve státním a veřejném sektoru, a to o pět procent na 37 082 korun.

Úřad práce v Ostravě na snímku z 1. dubna 2020
Konec programu Antivirus? Raději dříve, než později, shodují se ekonomové

Zvyšování mezd šlo napříč téměř všemi obory, byť ne vždy rovnoměrně. Pokles byl zaznamenán pouze u lidí, kteří se v soukromém sektoru věnují kulturní a zábavní činnosti.

Mladí architekti

Ne všude se navíc pochopitelně mzdy a platy zvyšují rovnoměrně. Problémy často mají mladí lidé těsně po studiu. Modelovým příkladem mohou být například mladí architekti, což je atraktivní obor vyžadující výtvarné cítění propojené s technickými znalostmi.

Mzdy - InfografikaZdroj: Deník„Během středoškolských studií, když jsem se rozhodovala, kam bych chtěla pokračovat, jsem měla architekturu za velmi prestižní a ceněný obor. Máma je architektkou na malém městě, takže rodiče lamentovali nad dalším člověkem bez peněz. Po pár praxích jsem pochopila, před čím mě varovali,“ říká mladá architektka Lucie Divišová.

Tuto zkušenost Deníku potvrdili i další absolventi oboru s tím, že nejtěžší je to před složením zkoušek, ale ani po nich se to příliš nezlepší. Výjimkou tak nejsou ani praxe za 140 korun na hodinu. „V obecném srovnání ceny vzdělané práce Česká republika stále pokulhává za Západem,“ říká Jakub Masák z ateliéru Masák & Partner.

Absolventi oborů mohou samozřejmě nastoupit například rovnou k developerským společnostem, kde jsou o něco vyšší odměny. Ale takových míst je málo. A ještě jedna věc. „Bojí se, že na rozdíl od ateliérů bude taková práce méně kreativní,“ říká Martin Protiva ze společnosti Ekonomické stavby.

Další vývoj

Tolik pohled na jeden obor. Jak se však budou mzdy letos vyvíjet jako celek? Jednu z možností ve své predikci nabídla například Česká bankovní asociace, odhaduje zvyšování o 3,1 procenta letos a příští rok o tři procenta.

Zleva ministryně financí Alena Schillerová a premiér Andrej Babiš
Babiš bude v úterý diskutovat o rozpočtu. Chce menší daňové zatížení zaměstnanců

Bude to však paradoxně dáno propouštěním zaměstnanců, nikoliv vývojem ekonomiky. „Neudržitelná tempa růstu mezd před krizí tak jsou na nějakou dobu minulostí, protože zaměstnanci budou preferovat udržení práce před zvýšením mzdy,“ uvedla bankovní asociace. Na druhou stranu nárůst nezaměstnanosti proběhne nejspíše na úkor nejhůře placených skupin zaměstnanců, což průměrnou mzdu ve výsledku paradoxně mírně zvýší, dodala.