„Znamená to, že Česká republiky učinila plošná opatření velmi rychle, díky tomu infekce prošla českou populací velmi mírně,“ dodal Vojtěch.

Koronavirus: výhled do budoucna
Česko má za sebou první vlnu koronaviru: jsou tři scénáře, co se může dít dál

Zájem o testování byl obrovský. „Bylo 26 500 vyšetřených osob, což si myslím, že je prakticky číslo, které jsme plánovali,“ dodal s tím, že je srovnatelný s jinými výzkumy v jiných zemích Evropy. Původně mělo být ve studii zařazeno 27 tisíc. „Už nemáme plošný problém, že by nám rostl pozitivně vyšetřených pacientů v celé České republice, ale máme lokální ohniska,“ řekl také.

Co může být podle něj problém do budoucna, jsou jednotlivá ohniska. Například v Chebsku, kde je vidět poměrně vysoký nárůst, také v Praze, Brně a Ostravě. 

„Musíme v rámci chytré karantény vytvořit model, který nám dovolí přímo v ohniscích zasáhnout,“ dodal Vojtěch. Právě řešení lokálních ohnisek je podle něj správnou strategií.

Odběry na testy na koronavirus
Koronavirus v Česku: Počet testů v úterý poprvé překonal hranici 9000

Výsledky představil i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. „"Troufnu si říci, že epidemie je v celkové populaci v útlumu a mizí“ uvedl. Reprodukční číslo je pod jedno, konkrétně kolem 0,7. Sto lidí tedy nakazí 70 dalších.

Dušek upozornil, že příznivá epidemiologická situace se do budoucna těžko modeluje. "Existuje informační systém, který hlídá, jestli se situace někam neohýbá, nějakým nežádoucím vývojem," uvedl. Reagovat na změnu je podle něj nejdůležitější. Informační systém, který kombinuje data z laboratoří, nemocnic a hygienických stanic, umožňuje v reálném čase zjistit, že na nějakém místě případů přibývá a sledovat kapacity pro hospitalizace.

Roste počet vyléčených

Pozitivní je podle něj i vývoj, kdy roste počet vyléčených a zároveň klesá počet hospitalizovaných pacientů s nemocí covid-19. Jejich počet se pohybuje okolo tří stovek a klesá. „Narůstá počet vyléčených a mortalita se nevyhoupla nad tři procenta. Zásah do rizikových skupin obyvatel je zatím stabilní,“ řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

„Podíl výskytu protilátek v české populaci je velmi nízký,“ řekl také Dušek. „Stupeň imunizace české populace je velmi nízký a ani v nejvíce zatížených lokalitách nedosahuje hodnoty cca 4 až 5 procent,“ dodal. Studie kolektivní imunity odhalila 107 pozitivních na covid-19 mezi 26 549 testovanými. Nejméně na 100 tisíc obyvatel bylo v Brně, nejvíc na Litovelsku.

 

„Na jednoho pozitivně diagnostikováno člověka bylo přítomno 2,25 člověka, který nebyl diagnostikovaný, ale byl nakažený,“ dodal. Na 51 procent z nich neměly viditelné příznaky. Mezi hlavní příznaky pak patřil kašel, teplota a ztráta chuti. 

Na tiskové konferenci vystoupil i náměstek ministra zdravotnictví a vedoucí projektu Chytrá karanténa Roman Prymula. „V tuto chvíli postupujeme od situace v republice až do regionů. V některých mikroregionech je vyšší pravděpodobnost nákazy než v Praze,“ řekl Prymula. Plzeňský kraj je podle něj v příznivé situaci přes to, že jsou některé regiony blízko hranic s Německem.

Jednotlivá ohniska

Problémy má naopak Karlovarský kraj, konkrétně Chebsko. Nemocnice v Chebu podle Prymuly hlásí 87 potvrzených případů, a to jak personálu, tak pacientů.

Jedním z ohnisek pak byla také prodejna ve Zlínském kraji, kde virus šířil personál prodejny. Provedlo se 227 odběrů, dohledáno bylo 42 pozitivních osob. Podle hygieniků bylo vše dodržováno tak, jak mělo a nedošlo k porušování hygienických opatření, přesto se zde koronavirus šířil. Prodejna byla uzavřena.

„Jeden ze zákazníků se nakazil jen tím, že si šel koupit jogurt, nic jiného neudělal, a přesto u něj došlo k výskytu této nákazy. Takže ten kontaktní přenos je zřejmě reálný. Vidíme, že tomu tak může být a měli bychom se chránit," dodal.

Nouzový stav a opatření

Ministerstvo zdravotnictví stále hledá cestu, jak po nouzovém stavu udržet v platnosti některá opatření. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) připraví zákon pro boj s koronavirem, který bude mít dočasnou účinnost. 

"Hledáme cestu, jak po nouzovém stavu nadále ochránit občany před epidemií. Po poradě ústavních právníků, ministerstev zdravotnictví a vnitra a vlády jsme začali psát speciální zákon pro boj s koronavirem. Bude dočasný a mimořádná opatření bude schvalovat vláda. Ve čtvrtek ho předložím na vládu," napsal v úterý na svém twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Více pravomocí pro ministra zdravotnictví? Vojtěchův zákon už nemá šanci

"To, co navrhuje pan ministr zdravotnictví je cesta, nebo minimálně lepší varianta než původní návrh, protože ten šel proti judikátu městského soudu," řekl ČT Hamáček. Městský soud v Praze nedávno zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví vydávaná podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Hamáček doplnil, že ve středu bude o systémovém řešení hovořit s politiky z ostatních stran.

Počet vyléčených přesáhl čtyři tisíce

Počet vyléčených z nemoci covid-19 v ČR přesáhl čtyřtisícovou hranici, je jich 4006. V úterý ale také přibylo 77 nových případů nákazy, což je nejvíce za posledních pět dní. Celkem eviduje ministerstvo zdravotnictví 7896 nakažených. Počet úmrtí s covidem-19 se od úterního podvečera zvýšil o tři na 257. Laboratoře v úterý provedly poprvé více než 9000 testů na koronavirus za den. 

V úterý propustili lékaři Všeobecné fakultní nemocnice taxikáře Roberta Markoviče, který se s nemocí covid-19 jako první v ČR léčil experimentálním lékem remdesivir. „Má za sebou poměrně náročnou rehabilitaci. Čeká ho po těch dvou měsících pomalý návrat do běžného života,“ řekl na tiskové konferenci jeden z ošetřujících lékařů Michal Šotola.

Robert Markovič, který jako první pacient v Česku dostal lék remdesivir při léčbě nemoci covid-19.
Boj ještě neskončil, říká taxikář uzdravený z covid-19. Léčit se bude již doma

Podle statistik ministerstva zemřel s nemocí v úterý jeden člověk, v pondělí čtyři lidé, v neděli tři a v sobotu dva. Tyto údaje se ale mohou ještě zpětně měnit. Nejvíce zemřelých s covidem-19 je v Praze, kde lékaři zaznamenali 89 úmrtí. V Moravskoslezském kraji jich evidují 34, v Karlovarském 24. Jediného zemřelého s covidem-19 mají nadále ve Zlínském kraji, což je ve srovnání regionů nejméně.