Obyvatelé Česka se od pondělka 16. března nesmějí libovolně pohybovat na veřejnosti. Vláda vyhlásila celostátní karanténu.

„Má to zabránit šíření epidemie koronaviru na další osoby,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO). „Snažíme se na minimum minimalizovat mezilidský kontakt,“ dodal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Lékárnice v roušce
Česko hlásí 293 případů nákazy koronavirem. Babiš: Vláda asi vyhlásí karanténu

Přinášíme vám soupis pravidel, která budou platit minimálně do středy 1. dubna do šesti hodin do rána.

Co obnáší plošná karanténa

Volný pohyb venku

Pohyb na veřejnosti je během plošné karantény omezen. V Česku za porušení hrozí pokuta až tři miliony korun. Umožněn bude pohyb pouze v odůvodněných případech, například kvůli cestám do práce a z práce, k lékaři, na úřady, cest za rodinami nebo za nákupem potravin.

Nákup jídla

Podle usnesení vlády by měly mít obchody s potravinami otevřeny mezi 8 až 10 ranní pouze pro lidi starší 65 let a zdravotně handicapované. Patří totiž mezi lidi nejohroženější novým koronavirem Covid-19. Podobné opatření plánuje i pro drogérie či lékárny, ale v době uzávěrky se tak ještě nestalo.

Doporučuje se, aby si nákup nechali donést od někoho blízkého nebo si jej objednali přes internetové donáškové služby. Řada organizací pak nabízí donášku seniorům zdarma. Nejlépe je zeptat se na svém obecním úřadu nebo se podívat na jeho web. Tam by měli mít nejvíce informací.

Možnosti nákupu jsou stále široké. Nekoupíte si ale například obuv či oděvy (pokud nevyužijete-shopy), ale jsou otevřené například obchody s potravinami včetně pekáren či řeznictví, drogérie, lékárny, květinářství či obchody s přípravky pro zvířata.

Pohonné hmoty a zvířata

Možné je načerpat si pohonné hmoty na benzinových stanicích. Stejně tak si lidé mohou koupit i potraviny pro zvířata.

Cesty do práce

Podle premiéra Andreje Babiše patří cesty do práce mezi výjimky z karantény. A to u všech. Ale zaměstnavatelé by pokud možno měli umožnit práci z domova.

Cesty za příbuznými

Podle Babiše to bude v odůvodněných případech možné.

Cesty do banky, na poštu a na úřady

Jsou možné. Ale úřady omezily provoz.

Hromadná doprava

Nedojde k plošnému omezení.

Podívejte se, jaké oblasti v Česku jsou pod karanténou:

Cesty za lékařem nebo do lékárny

Platí totéž, co u nákupu potravin či cest do práce: i v karanténách v ostatních evropských zemích bývají možné. Například praktičtí lékaři ale varují, že dokud nedostanou ochranné pomůcky, budou ordinovat v omezeném režimu a občas – v méně závažných případech - i jenom přes telefon nebo e-mail.

Rozhovor s ekonomem Liborem Žídkem na téma koronavirus.
Dopady koronaviru pocítí ti, kteří už měli dříve problémy, říká ekonom

Sportování a příroda

Vláda už dříve omezila veřejná sportoviště i soukromé sportovní akce. Mezi výjimkami z karantény jsou ale cesty do přírody. Ale měli by se pokud možno vyhýbat jeden druhému, aby se nemoc nešířila.

Venčení psa

I lidé, kteří jsou v současnosti v karanténě, mohou vyvenčit psa, pokud nemají nikoho blízkého, kdo by to učinil za ně. Ale jenom v době, kdy venku potkají co nejméně lidí. Takže na nezbytně dlouhou dobu to je umožněno i v době plošné karantény.

Jak to bude vypadat s náhradou mzdy

Pokud člověk nebude prokazatelně moci se kvůli karanténě dostavit do práce, měl by mít nárok na náhradu mzdy ve výši šedesáti procent.

Lubomír Nečas
Lékař Lubomír Nečas: Lidé by se hlavně neměli nikde hromadit. Ani v obchodech

Jak to bude vypadat se zakázkami

Řada firem, zvláště řemeslníků, se může ocitnout v situaci, kdy nebudou moci odevzdat včas zakázku. Tato situace koneckonců už nastala s uzavřením některých obchodů a provozoven. „Půjde o zásah státní moci, takže nepůjde o porušení smlouvy,“ konstatoval pro Českou televizi advokát Miroslav Krutina. Odběratelé by tedy neměli žádat úroky z prodlení nebo smluvní pokutu. Přesto asi je lépe se s nimi telefonicky nebo e-mailem spojit a celou situaci si vyjasnit.

Za porušení karantény hrozí tři miliony pokuty. Nakolik to bude kontrolovatelné v okamžiku, kdy část lidí bydlí jinde, než je jejich místo trvalého pobytu, je ale otázkou.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník