Čím je nebývale vysoká cena způsobena? Důvodem je velká poptávka na světových trzích. „Pokud se bavíme o zpracovaném dříví jako jsou latě, trámy, stavební řezivo obecně či lepené nosníky, pak je současná cenová úroveň na násobcích předešlého období,“ řekl Deníku Tomáš Pařík, předseda Asociace lesnických a dřevozpracujících podniků zastupující lesní závody a pily.

Tato poptávka stoupla kvůli tomu, že se zejména v USA nyní po koronaviru v důsledku nízkých sazeb hypoték masivně staví. Američané přitom na rozdíl od Čechů nemusí čekat s povolením na pomalé úřady. „Dá se říci, že USA vysávají evropské řezivo, které pak Evropě chybí,“ řekl Deníku lesnický analytik Aleš Erber.

Podle realitních kanceláří, které oslovil Deník, by například v Praze nájemné mělo za rok vzrůst až o dvacet procent, v menších městech se očekává nárůst kolem deseti procent.
Levné nájmy v Česku končí. Majitelé bytů dohánějí ztráty z pandemie

Velcí výrobci stavebního dřeva tam tedy mají jistý a dobře zaplacený odbyt, a proto je vyvážejí ve velkém. „Většina objemu stavebního dřeva a konstrukčních materiálů na bázi dřeva je exportována do zahraničí a na trhu v Evropské unii je ho nedostatek,“ řekl Deníku Přemysl Šedivka z Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze.

Skokový růst ceny dřeva vhodného pro stavby potvrzuje i ředitel školního lesního podniku Mendelovy univerzity v Brně Tomáš Vrška. Jestliže si lesníci ještě před dvěma lety za kubík kvalitní smrkové kulatiny odebraný přímo z lesa účtovali kolem 1200 korun, nyní se jeho cena vyšplhala ke třem tisícovkám.

Dříve pokácené stromy se na stavbu nehodí

To se ale podle něj týká pouze čerstvého dřeva. Kmeny u lesních cest, které dřevorubci porazili třeba před rokem a dosud nestihli zpracovat, již na stavby vhodné nejsou. „Ztratí totiž mezitím svoje fyzikálně-mechanické vlastnosti, třeba pružnost,“ řekl Deníku Vrška. „Dřevo je lidově řečeno křehčí a víc se láme, tudíž už je částečně znehodnocené,“ vysvětlil. Vhodné je jen třeba na výrobu papíru nebo štěpky použitelné pro výrobu kompozitních materiálů, a je tedy výrazně levnější.

Vlhčí počasí oproti minulým suchým rokům přitom kůrovcovou kalamitu zbrzdilo. „Těží se méně napadeného dříví, a tomu odpovídají tržní ceny,“ uvedla pro Deník mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. „Vzhledem k tomu, že ve stavebnictví jsou jehličnaté sortimenty hlavní poptávanou komoditou, nevidíme pro pokles cen dlouhodobě prostor,“ míní mluvčí Vojenských lesů Jan Sotona.

Odklízení škod po živelné pohromě v Hruškách.
Polovina Čechů nemá pojistku na celý dům. Po tornádu mění smlouvy

Podle některých znalců je ale přesto naděje, že nynější extrémní celosvětový zájem o stavební dříví časem opadne, a s ním klesne také jeho cena. „Očekávám, že se trh musí nějakým způsobem uklidnit,“ věří Jiří Větrovský, jednatel firmy Dřevodiskont obchodující se dřevem. „Cena se sice nebude vracet na původní úroveň jako byla loni na podzim, ale může to být třeba o deset, dvacet procent níž, než je dnešní extrém,“ míní.

První signály možné změny lze zaznamenat již nyní. Podle Erbera cena dřeva na komoditních burzách po rychlém růstu v prvních měsících roku v červnu zaznamenala strmý pád. „To bude mít určitý vliv na globálních trzích s tím, že poklesle cena řeziva, tedy i kulatiny,“ tvrdí analytik. Přesto očekává, že dlouhodobě cena dříví poroste s tím, jak se budou pěstovat druhově pestřejší a odolnější lesy. „To požene ceny nahoru,“ dodal.