Některé silnice Středočeského kraje, například na Příbramsku, Berounsku a Benešovsku, jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou většinou mokré po chemickém ošetření, avšak kvůli sněhovým přeháňkám, které snižují i viditelnost, by řidiči měli být opatrní. Dálnice D10 je u Mladé Boleslavi sjízdná se zvýšenou opatrností, vyplývá z informačního webu Ředitelství silnic a dálnic.

Řidiči by měli být obezřetní na silnicích nižších tříd na Příbramsku, Rakovnicku, Benešovsku a v okrese Praha-západ. Některé z nich jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Většina silnic v Královéhradeckém kraji byla ráno sjízdná se zvýšenou opatrností. Na nesolených horských silnicích v Krkonoších a Orlických horách byla ujetá vrstva sněhu, která byla místy zledovatělá. Ostatní silnice byly po chemickém ošetření většinou mokré, uvedli silničáři.

Sypač projíždí silnicí pokrytou rozbředlým sněhem mezi Želnavou a Bělou na Šumavě na Prachaticku, 6. prosince 2022
O víkendu se ochladí a bude sněžit. Na Moravě a ve Slezsku vydatněji

Na silnicích ve vyšších nadmořských výškách v Železných horách hrozí namrzající déšť se sněhem. Ujetý sníh s posypem je na některých silnicích v okolí Lanškrouna. S rozbředlým sněhem by měli počítat řidiči na hlavní silnici I/11 ve směru od Červené Vody, přes Červenovodské sedlo k vodárně. Většina silnic v Pardubickém kraji je sjízdná se zvýšenou opatrností, uvedli silničáři.

V Chrudimi došlo v ranních hodinách k nehodě autobusu, který v prudkém kopci narazil do zaparkovaného auta. Nehoda se obešla bez zranění. 

Na severu Čech nasněžilo, v horských oblastech napadlo až pět centimetrů sněhu a místy se stále objevují sněhové přeháňky. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost, podle dopravních informací leží i na hlavních tazích rozbředlý sníh, který může klouzat. Problémy mohou mít zejména kamiony ve stoupáních. 

Opatrní by měli být řidiči v Libereckém kraji na hlavní silnici 65 směrem na Jablonec nad Nisou, v oblasti Rádla a Rychnova u Jablonce se na zhruba tříkilometrovém úseku tvoří sněhové jazyky, problémy tam mohou mít zejména kamiony. Pozor by si měli dát motoristé také na silnici třetí třídy 2624 u obce Kvítkov na Českolipsku, kde je silnice pokrytá sněhem a náledím.

Dopravu na jihu Čech mohou na některých místech komplikovat lokální přeháňky. Například na Táborsku v krátkém rozmezí napadlo pět centimetrů čerstvého sněhu. ČTK to dnes večer řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Pavel Böhm.

„Přeháňky jsou napříč okresy. Nedá se říct, že zasáhly část kraje, ale prakticky v každém okrese se vyskytují oblasti, kde na chvíli intenzivně sněží. Proto máme venku techniku i lidi,“ uvedl. Dodal, že kromě Táborska měli silničáři nejvíc práce na Písecku nebo Strakonicku, a to hlavně v okolí Blatné. „Ale třeba na Českokrumlovsku, kde bývá tradičně situace horší, je celkem klid,“ uvedl.

Hasiči vyprošťovali zapadlý sypač

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou po nočním vydatném sněžení většinou sjízdné jen se zvýšenou patrností. Na komunikacích leží zbytky sněhu. Ve vyšších polohách je ujetá vrstva. Vyplývá to z dat, která dnes ráno zveřejnilo Ředitelství silnic a dálnic. V souvislosti s počasím mají napilno nejen silničáři, ale i hasiči. 

Pro kamiony a nákladní auta s přívěsem či návěsem silničáři a policisté tuto zimu poprvé uzavřeli silnici 1/56 v úseku Ostravice - Bílá. Silnice, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Silnice se nesmí solit, protože vede v blízkosti přehrady s pitnou vodou. V kopcích ale sníh působí často komplikace. Omezení v tomto úseku by mělo skončit dnes večer.

Ráno silničáři na svém webu uvedli, že na Třinecku vyhlásili kalamitní stav. Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla ale jeden z dispečerů jen špatně vyhodnotil situaci. „Na Třinecku kalamita není. Silnice tam jsou všechny průjezdné,“ řekl.

Kromě velkého množství popadaných stromů řešili v neděli ráno i vyprošťování zapadlého sypače na Opavsku. „Co se týče zásahů spojených s počasím, řešíme především větší množství padlých stromů. Od začátku sněžení včera večer doposud necelé dvě desítky událostí - bez zranění a bez větších škod,“ uvedl k aktuální situaci v neděli dopoledne mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Například v neděli ráno museli zasahovat v Pusté Polomi na Opavsku, kde sjel do příkopu sypač. Z příkopu sypač jej vytáhli pomocí jeřábu i vyprošťovacího automobilu. „Událost byla na tísňovou linku ohlášena deset minut po půl páté ráno, k zásahu v první fázi vyjela jednotka ze stanice v Opavě. Po příjezdu na místo, provedení průzkumu a neúspěšné snaze dalšího sypače o vytažení kolegy, byl k zásahu povolán automobilový jeřáb ze stanice v Ostravě-Zábřehu, spolu s ním i vyprošťovací speciál Bison a mobilní dílna,"“ popsal zásah Kozák.

Hasiči nejprve jeřábem nadzvedli zadní část zapadlého sypače a položili ho na komunikaci. Poté přišel na řadu lanový naviják, kterým byl vůz vytažen zpět na silnici. Zásah byl ukončen krátce před půl desátou, při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Silničáři mají napilno

Na Šumpersku v Olomouckém kraji leželo dnes ráno na silnicích první třídy zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách je v úsecích, které se udržují posypem, slabá ujetá vrstva sněhu. Podobně je tomu na Jesenicku, kde také hrozí náledí, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Na Olomoucku jsou vozovky holé, místy mokré nebo vlhké, na Přerovsku a Prostějovsku jsou silnice holé a sjízdné bez omezení.

Lyžaři sjíždějí sjezdovku v krkonošském skiareálu Špindlerův Mlýn 11. prosince 2021
Lyžařské areály vítají první návštěvníky. Sezonu zahajuje i Špindlerův Mlýn

Silnice na Vysočině jsou kvůli sněžení sjízdné s opatrností. Počasí však zatím nepůsobí v dopravě žádné výraznější komplikace. ČTK to řekl dispečer krajské správy a údržby Aleš Hubený. „Tím, jak mrzne, se sníh na silnicích tolik nedrží a snadněji jej můžeme odstranit. Ale údržbu jsme museli udělat prakticky po celém kraji a nadále ošetřujeme silnice II. a III. třídy. Nemáme žádné informace o tom, že by někde vznikaly v dopravě nějaké problémy,“ řekl Hubený. Situaci prospívá i fakt, že provoz v neděli po ránu nebývá tak intenzivní.

Na silnicích na Vsetínsku leží dnes ráno nová vrstva sněhu, sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. V regionu sněží, silničáři průběžně silnice udržují pluhováním i posypem. Řidiči musí být opatrní na silnicích všech tříd, na vozovkách první třídy místy leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, hrozí také námraza a náledí, vyplývá z údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD). Sněží také v dalších částech Zlínského kraje. Na Zlínsku jsou hlavní tahy sjízdné bez omezení, na silnicích nižších tříd se zvýšenou opatrností. Na silnicích jsou rozbředlé zbytky sněhu.

Meteorologové zmírnili výstrahu

Meteorologové odvolali výstrahu před sněžením v částech Zlínského a Moravskoslezského kraje. Týká se to například Kroměřížska, Uherskohradišťska, Novojičínska či Opavska. Stále ale platí, že na většině východní a severní části Česka bude sněžit vydatně, hrozí také tvorba sněhových jazyků. ČTK o tom dnes informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Na většině jižní Moravy a ve větší části Moravskoslezského kraje napadne dnes až 20 centimetrů nového sněhu. Také v pondělí bude sněžit. V menší části Ústeckého, Olomouckého, Pardubického a Jihomoravského kraje a ve větší části krajů Libereckého, Královéhradeckého, Zlínského a Moravskoslezského napadne i 25 centimetrů.

V souvislosti s tím očekávají meteorologové také tvorbu sněhových jazyků. Lidé by proto při cestování měli sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Při cestách do hor by řidiči měli mít sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku. Na horách je potřeba dodržovat pokyny Horské služby.

Podle týdenní předpovědi počasí se sněžení očekává v první polovině příštího týdne. Teploty budou zejména v noci klesat hluboko pod nulu, mrznout má ale i přes den.