Co se týče lidí, nejvíce by měli spát novorozenci, nějakých 14 až 17 hodin denně, pak se ovšem potřeba spánku zkracuje, takže dospělému člověku stačí sedm až devět hodin, když nemluvíme o nespavcích. Mezi savci předčí člověka v době, kterou prospí, hned několik tvorů. Třeba taková koala spí až 18 hodin denně.

Spánkový dluh se hromadí a podle odborníků se delším spánkem o víkendu moc smazat nedá.
Poruchami spánku trpí stále víc lidí. Zejména v Praze a na Plzeňsku

Titulní strana magazínu VíkendZdroj: deníkA je s podivem, v jaké kondici je lev, když vezmeme v úvahu, že za den prospí 16 hodin a navíc, když zrovna neloví, tak odpočívá. Vačice, pásovci nebo lenochodi také patří k živočichům, kteří většinu života prospí. Uvádí se dokonce, že až 80 procent. Lenochodi navíc spí zavěšení na větvi.

Někteří živočichové ve spánku přečkávají pro ně nepříznivá období roku. Ani to člověk zatím bohužel nedokáže. Ve stavu hibernace neboli zimního spánku, kdy dojde ke zpomalení metabolismu, snížení tělesné teploty a utlumení dýchání, přečkávají zimu například ježci, křečci, syslové či netopýři. Takový sysel je schopen prospat více než sedm měsíců a existuje i druh, který chrní měsíců devět. Co se týče netopýrů, je známo, že přes zimu spí zavěšeni hlavou dolů nejlépe v nějaké pěkné jeskyni. U nás třeba v Českém Švýcarsku nebo v Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Jejich spánek sice není souvislý, ale zejména v druhé polovině zimování jsou schopni spát měsíc a půl až dva měsíce v kuse.

Se zimním spánkem jsou nejčastěji spojováni medvědi, v jejich případě, stejně jako v případě jezevců, jde ale o zimní spánek nepravý, protože jejich tělesná teplota se sníží jen minimálně. I proto musí medvěd před ulehnutím na obvyklou dobu od listopadu do března pořádně přibrat, někdy až 100 kilogramů. Je totiž stále ve střehu a může se lehce probudit. Vstát může i během zimních oblev, ovšem pak si jde zase lehnout.

Celý článek čtěte v magazínu Víkend, který je součástí dnešních (sobotních) regionálních Deníků.

Teplota člověka se v průběhu věku změnila. Dnes jsou lidé chladnější.
Naše teplota není taková, jak si myslíme. Lidé s postupem věků "chladnou"

V magazínu Víkend si také přečtete:

- Gastronomie: Velká zimní soutěž o večeři pro dva dle Maurerova výběru
- Apokalypsa australské fauny
- Více křížovek a soutěží o hodnotné ceny

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.