"Řekl jsem, že skončím, pokud nenastanou dvě skutečnosti," řekl nyní serveru Prymula. Nechtěl však uvést konkrétně, jaké má podmínky. "Zatím si to nechám pro sebe," doplnil. O svém případném odchodu z ministerstva bude ještě v příštím týdnu jednat s Babišem. "Teď budeme diskutovat, jak to bude vypadat dál. Pokud se nedohodneme, tak samozřejmě končím," řekl dnes Prymula Českému rozhlasu - Radiožurnálu.

Chorvatský Split. Ilustrační snímek
Bez povinných testů. Čechům pro cestu do Chorvatska stačí rezervace ubytování

Prymula ale tvrdí, že se žádný z jeho požadavků netýká jeho chybějící bezpečnostní prověrky. Prověrka je podmínkou pro setrvání ve funkci náměstka ministra a původně měl Prymula podle médií čas pro její získání do 14. března. Na začátku března se ale v Česku objevily první případy nákazy koronavirem a 12. března byl kvůli šíření nákazy vyhlášen nouzový stav.

Odchod do soukromého sektoru 

"Chtěl jsem zredukovat svůj pobyt na ministerstvu na částečný úvazek, ale pan premiér mě přesvědčil, že zejména v této době bych to měl přehodnotit, a proto zůstávám," řekl Prymula 12. března ČTK. Ministerstvo Prymulovi lhůtu pro získání prověrky prodloužilo do doby, dokud o ní Národní bezpečnostní úřad nerozhodne.

Ministra Vojtěcha o svém plánu Prymula neinformoval. "Již v minulosti několikrát uvedl, že chce skončit. Každopádně je to rozhodnutí, které, když z jeho strany oficiálně přijde, budu respektovat," sdělil ministr večer České televizi. Byl by rád, kdyby Prymula s ministerstvem dál spolupracoval externě jako odborník na epidemii koronaviru.

Už v březnu Prymula uváděl, že by se chtěl více věnovat výzkumu. To zopakoval i nyní Seznam Zprávám. "Mám plno nabídek, ale plánuji jít do soukromého sektoru a angažovat se například u komerčních farmaceutických výzkumů," řekl serveru.

Plošné testování u nemocnice ve Frýdku-Místku, 2. května 2020.
Ministr Vojtěch: Maximální cena testu na covid-19 nezahrnuje odběr

Prymula byl v minulosti například prorektorem a následně rektorem královéhradecké Vojenské lékařské akademie Jana Evangelisty Purkyně. Mezi roky 2009 a 2016 byl ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové. Poté působil jako poradce ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD), který jej v březnu 2017 jmenoval náměstkem pro zdravotní péči. Je také předsedou České vakcinologické společnosti.