Dopis z ÚVN obsahuje podle Vystrčila tři sdělení. „Dle názoru ÚVN není prezident Miloš Zeman schopen v současné době vykonávat pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza zdravotního stavu prezidenta je hodnocena jako krajně nejistá a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech jako málo pravděpodobná. S názorem a stanoviskem ÚVN Praha byl ve středu 13. října brzy dopoledne seznámen Vratislav Mynář, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky,“ citoval Vystrčil z dopisu podepsaného ředitelem nemocnice Miroslavem Zavoralem.

Možnost aktivace článku 66 ústavy, který umožňuje převést pravomoci prezidenta na předsedu vlády a předsedu Poslanecké sněmovny, bude podle šéfa Senátu předmětem dalších jednání. „Případná aktivace článku neznamená, že je prezident zbaven funkce. Znamená to, že dočasně není schopen vykonávat svou funkci,“ uvedl místopředseda Senátu Jiří Růžička.

Martin Komárek.
Zlá hra nad nemocným

Pro diskusi o případné aktivaci článku 66 se na tiskové konferenci vyslovili předsedové většiny senátorských klubů - Zdeněk Nytra (ODS a TOP 09), Petr Holeček (Starostové a nezávislí), Jaroslav Větrovský (PROREGION) a Václav Láska (SEN 21 a Piráti).

Předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala považuje zprávu ÚVN o stavu prezidenta Zemana za velmi závažnou. Na dalším postupu chce hledat shodu napříč celým politickým spektrem. To předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček má v tuto chvíli jasno - případný postup v souladu s článkem 66 by podle něj měla schvalovat až nová Sněmovna, která se poprvé sejde 8. listopadu.

Premiéra Andreje Babiše zpráva o zdravotním stavu hlavy státu překvapila. „Není to dobrá zpráva. Je otázka, zda je to trvalý stav, nebo je tam nějaká šance na zlepšení,“ uvedl.

Mynář: Vystrčil jedná pokrytecky, chce zbavit prezidenta pravomocí

Ke stavu hlavy státu se v pondělí vyjádřil také hradní kancléř Vratislav Mynář. Žádné konkrétní informace však neuvedl. „Pan prezident si o tom, kdy bude hospitalizován, rozhodoval sám. Převoz a hospitalizace byly plánované. Kdyby byl při převozu v bezvědomí, měl by jistě na obličeji kyslíkovou masku,“ uvedl Mynář na úvod tiskové konference. Chtěl tak objasnil některá fakta, o kterých se v minulých dnech spekulovalo.

Zdůraznil, že informace o zdravotním stavu hlavy státu má k dispozici pouze sám prezident a jeho rodina. „Kancelář prezidenta se zodpovídá pouze panu prezidentovi a bez jeho souhlasu nelze o jeho zdravotním stavu informovat. Kampaň předsedy Senátu pana Vystrčila měla sloužit pouze ke zviditelnění. Vše od začátku směřuje ke snaze zbavit pana prezidenta jeho pravomocí,“ prohlásil Mynář. Postup Vystrčila označil za pokrytecký.

„Mohu potvrdit, že mě pan prezident osobně pověřil svoláním schůze Poslanecké sněmovny na 8. listopadu a pozval jako svědka pana předsedu Vondráčka,“ doplnil Mynář.

Vyjádření ÚVN

"Dnes, 18. 10. 2021 v 9:00 hodin, zaslal ředitel ÚVN Miroslav Zavoral oficiální cestou předsedovi Senátu PČR odpovědi zpracované se veškerou vahou zodpovědnosti," informovala v ponděli ráno mluvčí nemocnice Jitka Zinke s tím, že obsah odpovědi nelze zveřejnit.

„Předpokládám, že se budeme chovat velmi transparentně, ale na druhou stranu je to věc lidsky velmi citlivá, proto ten můj neobvykle opatrný postup,“ uvedl pro server iRozhlas.cz předseda Senátu Miloš Vystrčil ještě předtím, než se senátoři s obsahem dopisu seznámili.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil
Šéf Senátu Vystrčil: Pochybuji, že Zeman ví, jak o něm jeho kancelář informuje

Vystrčil se na prezidentův zdravotní stav a prognózu dalšího vývoje s ohledem na jeho způsobilost zastávat úřad dotázal Ústřední vojenské nemocnice v pátek, a to z pověření vedení Senátu. Otázky ohledně zdravotního stavu prezidenta republiky Vystrčil nejprve adresoval jeho kanceláři, ta ovšem na žádost nereagovala.

Vedoucí kanceláře Vratislav Mynář však již dříve avizoval, že se k situaci chce vyjádřit začátkem tohoto týdne. Již ve čtvrtek vystoupila na tiskové konferenci Zemanova manželka Ivana, která uvedla, že prezident podstupuje léčbu, jež si vyžádá čas.