„Chceme oslavit konec koronavirové krize tím, že umožníme lidem, aby se setkali a ukázali, že nemají strach z mezilidského kontaktu, ani se nebojí vzít si kus sendviče od svého souseda,“ citovala agentura AFP organizátora akce a známého kavárníka Ondřeje Kobzu.

Pracovník hřbitova v ochranném obleku před pohřbem oběti koronaviru v brazilském městě Nova Iguacu
Koronavirus ve světě: Brazílie hlásí výrazný nárůst nově nakažených i zemřelých

Kvůli hygienickým a organizačním důvodům nebyla hostina nazvaná Prostřený stůl přístupná bez omezení. Nezbytná tak byla předchozí registrace, několik volných míst ale organizátoři nechali pro kolemjdoucí. Účastníci akce mohli ke stolu usedat od 18 do 22 hodin, podmínkou ale bylo, aby si každý přinesl vlastní občerstvení.

Zdroj: Youtube

Přibližně 500 metrů dlouhý stůl poutal zaslouženou pozornost kolemjdoucích. Nezvyklé bylo také to, že na Karlově mostě zněla v úterý večer výhradně čeština. Akce se totiž mohla uskutečnit i díky výraznému odlivu zahraničních turistů z ulic hlavního města.

Jednou z hodujících byla i Galina Krejčíková, která uvedla, že se o akci dozvěděla na facebooku a zdála se jí zajímavá. „Vrátila jsem se z noční směny, takže jsem neměla čas nic připravit. Přinesli jsme s sebou však nějaké víno a občerstvení, které jsme našli doma,“ citovala ženu BBC.  

Předčasná oslava? 

Fotografie několika stovek lidí, kteří společně hodují v době, kdy v části světa stále zuří pandemie a WHO důrazně varuje, že koronavirus stále není u konce, upoutaly pozornost zahraničního tisku.  O pražských oslavách konce koronavirové krize tak informovala například britská BBC.

Koronavirus v Česku - Ilustrační foto
Většina ČR se dnes vrací do stavu před pandemií. Jaká nařízení dál platí?

Že mohou být oslavy poněkud předčasné si však podle pražského zpravodaje BBC Roba Camerona připouštěli i samotní účastníci akce. „Zároveň však všichni měli pocit, že díky rychlé a rozhodné reakci se Česko vyhnuli letící kulce. Na Karlově mostě tak v úterý večer převládal optimismus, neboť si všichni vzpomněli, co to znamená znovu žít,“ popsal Cameron atmosféru úterního odpoledne.