Obchodníci a poskytovatelé služeb mohou od čtvrtka otevřít provozovny, byť v omezeném režimu. Vláda o tom rozhodla na mimořádném jednání v neděli. Ministři „podřadili“ z dosavadního čtvrtého stupně svého protiepidemického systému PES na třetí.

Lyžování na Kaprunu
Rebelující Rakousko umožní lyžování. Zdravotníci varují před ohnisky nákazy

Na příslušnou hodnotu ve většině krajů přitom související index rizika klesl teprve v pondělí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) věří, že v následujících dnech dojde ke zlepšení situace všude.

Co se od čtvrtka mění?Zdroj: DeníkMalé podnikatele vláda zaskočila. Doufali totiž v rychlé otevření provozoven, aby mohli dohnat ztráty z předchozích týdnů, kdy museli mít zavřeno. Řadu klientek si již na pondělí například nasmlouvali v kadeřnickém salonu Chameleon v Jablonci nad Nisou. „Teď máme další stres, protože je musíme přeobjednávat,“ uvedla provozovatelka Lucie Uhlířová.

„Stále mám telefon na uchu a volám se zákazníky. Bohužel už je musím odmítat, protože až do konce roku nemám ani skulinku,“ přizvukuje kadeřnice Monika Křivánková z Velkých Pavlovic.

Časté změny pravidel komplikují život i školákům a jejich rodičům. Například plné zavedení aktuálního čtvrtého stupně režimu PES ve školách nastalo se zpožděním. I další zvolnění režimu ve školství bude trvat pár dní, s přechodem na třetí stupeň se proto ve školách začne od 7. prosince.

V hospodách napříč republikou se v posledních dnech připravují na opětovné otevření.
Rychloprůzkum Deníku: některé pivnice mají zarezervované všechny stoly už teď

Zamotanou hlavu má ostatně i sám ministr zdravotnictví. „Já se přiznám, že už je těch informací tolik, že je úplně zpaměti neznám, nebo si je nejsem schopný zapamatovat do detailu,“ připustil Blatný.