Česká policie vyšetřovala případ společně s policisty z Velké Británie, kde jsou podle Ibeheje stíháni hlavní pachatelé, kteří gang řídili. Podle Českého rozhlasu - Radiožurnálu jsou mezi obviněnými představitelé pražských firem Balli Steel Czech a Swiss Forfait.

Obvinění podle policie předstírali mezinárodní obchody s ocelí v řádech milionů tun hrazené směnkami. V Česku pak předkládali dokumenty o těchto fiktivních transakcích finančním institucím, od kterých na základě zmíněných dokumentů získali řádově stovky milionů korun. Takových smyšlených obchodů provedli podezřelí 21. Detektivové NCOZ se tímto případem zabývali od roku 2013 a stíhání bylo zahájeno v roce 2017.

Soud. Ilustrační foto.
Je libo falešný titul, výuční list? Muž z Plzeňska rozjel podvod ve velkém

"Trestná činnost měla spočívat ve vytvoření fiktivního řetězce odběratelsko-dodavatelských vztahů, které kopírovaly skutečné obchody zahraničních společností," popsal činnost gangu Ibehej.

"Obviněné osoby - tři občané České republiky a jeden cizinec - měly podle našich závěrů velmi dobrou znalost mezinárodních transakcí, směnečných obchodů a znalost dokumentů, které jsou vyžadovány v rámci námořní přepravy," doplnil. Peníze poskytnuté finančními institucemi na smyšlené obchody pak končily v zahraničí.

Až deset let vězení 

Obvinění jsou stíháni pro úvěrové a pojistné podvody. Za to jim hrozí až deset let vězení. "Vyšetřovací spis v rozsahu 100 svazků již byl předán dozorujícímu státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze," sdělil mluvčí NCOZ.

Český rozhlas - Radiožurnál dnes uvedl, že na fiktivních obchodech se podílela pražská firma Balli Steel Czech, patřící do britsko-íránského holdingu Balli Group. Stíhán je v Česku jeden z jednatelů firmy Andrew Montague Small, což rozhlasu potvrdil jeho advokát v Česku Adam Batuna. Podle něj bylo ale ve Velké Británii stíhání Smalla loni pravomocně zastaveno.

"Klient se cítí nevinný. A pevně věří, že když orgány ve Spojeném království byly schopné dojít k závěru, že nejsou dány důvody pro to, aby vůči němu pokračovaly v trestním řízení, že ke stejnému závěru dojdou i orgány v České republice," řekl rozhlasu Batuna.

Petr Kuřátko u plzeňského městského soudu.
Ženu pronásledoval vrah vnuka Aloise Rašína. Strašně jsem se bála, vyprávěla

Za podvody jsou podle rozhlasu stíháni také jednatelé další pražské firmy Swiss Forfait, která byla dodavatelem oceli pro Balli Steel Czech, Jindřich Prokopec a Daniel Mikula. "Naše společnost vylučuje, že by se jakkoli podílela na údajných fiktivních obchodech v souvislosti s platebními směnkami vystavenými společností Balli Steel Czech," sdělila firma rozhlasu.

Balli Steel Czech je v současnosti v úpadku. Největším českým věřitelem firmy je Česká spořitelna, která do konkurzu přihlásila pohledávku převyšující 1,2 miliardy korun. Česká spořitelna měla část směnek pojištěnou u české státní exportní pojišťovny EGAP, která pojistné za zhruba půl miliardy korun vyplatila. EGAP kvůli tomu v minulosti podala trestní oznámení.

Vazby na Írán 

"Máme v této trestní věci postavení poškozeného a připojili jsme se k trestnímu řízení s požadavkem na náhradu škody," sdělil rozhlasu mluvčí EGAP Jan Černý.

Kauzou se podle Radiožurnálu zabývá také česká Bezpečnostní informační služba (BIS) kvůli vazbám skupiny Balli na Írán. Mluvčí BIS Ladislav Šticha se k tomu podle rozhlasu nechtěl vyjádřit.