Černá polévka, koblihy nebo škvarky na víně. Zkuste skvělé masopustní recepty
Až do středy 6. března letos trvá období masopustu, které začalo svátkem Tří králů. Masopust je sice nejveselejší svátek roku, ale slaví se také dobrým jídlem. Předci to měli dobře vymyšleno – dojídali totiž zásoby z minulé sezony a chystali se na čtyřicetidenní půst, kdy se neměli dotknout žádného masa.
Hlavní zábava začínala o masopustní neděli bohatým obědem a hodováním. Jedly se pokrmy, které rozhodně nebylo možné označit jako dietní, právě naopak. Na stolech byla vždy spousta tučného masa a nezbytnou součástí masopustního jídelníčku bývaly koblihy smažené na másle. A podle krajových zvyklostí také boží milosti, šišky, vdolky, trdelníky nebo frgále.
Dalším symbolem masopustu jsou také škvarky, které dříve nechyběly v žádné venkovské domácnosti, protože domácího sádla bylo vzhledem k rozsáhlému chovu prasat vždy všude dost. Však se také tato kalorická bomba u venkovských lidí nesmazatelně podepsala na formování typicky české postavy.
Jako polévku doporučujeme vyzkoušet recept ze Slovácka, k němuž kromě jiného budete potřebovat i vepřovou krev. Kdysi byla k dispozici pouze při zabijačkách, dnes ji lze koupit celoročně, nabízí ji hned několik dodavatelů v chlazené, mražené nebo sušené formě.
A jako hlavní jídlo by vás mohl zaujmout masopustní guláš, který je připravován bez jakéhokoli zásahu, tedy i bez míchání. Pokud vedle masa zbylo statkářům i dost jitrnic nebo jelit, dělávali masopustní černou polévku z nich, byla tedy stejná jako při tradiční zabijačce. Tak hezké masopustní dny!
Škvarky na víně
Ingredience
- 1 kilogram vepřového sádla
- 300 mililitrů bílého vína (např. Rulandské)
Postup
Sádlo nakrájejte na kostky velikosti ořechu. Vsypte je do velkého hrnce se silným dnem, podlijte vínem a vařte na středním plameni. Prvních 20 minut je zakryjte pokličkou, díky páře se kostičky sádla hezky zatáhnou. Během této doby sádlo asi 2–3krát promíchejte. Poté pokličku odložte a stáhněte plamen.
Sádlo je teď nutné míchat častěji, ideálně každé 2 minuty. Kostky začnou pouštět sádlo a to spolu s vínem v hrnci vytvoří bílou tekutinu. Až se voda odpaří, tekutina zežloutne a začne se na ní tvořit pěna. V tuto chvíli už nemusíte míchat tak často, škvarky se totiž odlepily ode dna a škvaří se ve vlastním sádle.
Hlídejte je ale, aby se nezačaly připalovat. Buďte trpěliví a nezvyšujte teplotu. Škvarky postupně zezlátnou a vyplavou na hladinu, v tu chvíli jsou hotové. Sceďte je a rozprostřete na plech, aby se neslepily dohromady.
Černá polévka
Ingredience
- 2 litry vody z kysaného zelí i se zelím
- 1 litr vody
- 1,5 kilogram krkovice
- 0,5 litru vepřové krve
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 celer
- bobkový list
- nové koření
- sůl
Postup
Do hrnce dejte vařit 2 litry vody z kysaného zelí a společně se zelím dolijte 1 litr vody. Pak nakrájejte na kousky 1,5 kg krkovičky a klidně přidejte i kosti. Postupně přidávejte mrkev, petržel, celer. Okořeňte bobkovým listem, novým kořením a solí.
Vařte asi hodinu, než maso změkne. Zeleninu z polévky vytáhněte. Můžete ji také vařit zvlášť a vlít pouze vývar. Na závěr vmíchejte do polévky kolem půl litru vepřové krve. Je třeba to dělat pomalu a používat metličku, aby se krev nesrazila.
Guláš, který se nemíchá
Ingredience
- 1 kilogram vepřového masa z plecka
- 3 větší cibule
- 5 stroužků česneku
- 2 lžičky gulášového koření
- 3 lžičky sladké mleté papriky
- 3 lžíce bramborového škrobu
- sůl
- pepř
- 2 litry silného masového vývaru
- 1 feferonka
- 2 lžíce sádla
Postup
Jako základ si na sádle dozlatova opečte cibulku. Maso nakrájejte a smíchejte s ostatními surovinami, pořádně promíchejte, přidejte opečenou cibulku, vývar a pak přelejte do pekáče. Přikryjte alobalem a pečte na 250 °C asi 1,5 hodiny. Nedolévejte vodu, nemíchejte, nesundávejte alobal. Podávejte s knedlíkem nebo s chlebem.
Masopustní koblihy na másle
Ingredience
- 500 gramů pšeničné polohrubé mouky
- 1 špetka soli
- 3 balíčky vanilkového cukru
- kůra z 1 citronu
- 4 žloutky
- 250 mililitrů mléka
- 500 gramů másla
- 2 lžíce rumu
- 42 gramů droždí
- zavařenina na plnění (jahodová, malinová, meruňková)
- cukr moučkový na posypání
Postup
Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte cukr a citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj žloutky, vlažné mléko, 50 gramů rozpuštěného másla a rum. Nakonec do základu rozdrobte droždí a nastrouhejte kůru. Dobře promíchejte a pak propracujte na hladké, vláčné těsto. Lehce ho poprašte moukou a zakryté čistou utěrkou nechte na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte ho zhruba do tvaru obdélníku o síle asi 1,5 centimetru. Na polovinu obdélníku dejte kopečky marmelády, pak přiklopte druhou půlkou těsta a tvořítkem z něj vykrajujte jednotlivé koblihy. Zbylé těsto znovu zpracujte na koblihy.
Do menšího kastrolu dejte 300 gramů rozpuštěného másla, rozpalte jej a koblihy v něm smažte z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk nechte odsát na papírových kuchyňských ubrouscích. Vlažné koblihy pocukrujte.