O třetinu méně zákazníků než před epidemií chodí do prodejen Zeman, řeznictví s nejhustší prodejní sítí v Česku. „Propad prodeje v uzeninách se blíží téměř k polovině, u lahůdek, sýrů a pečených polotovarů ještě více,“ řekl Deníku generální ředitel společnosti Eduard Koranda.

Rostlina ve vyschlé krajině, motýl, sucho. Ilustrační foto
Dubnové sucho je horší než v předchozích letech. Může poškodit zemědělce

„V některých případech jsme museli přistoupit i k uzavření prodejny,“ konstatoval Koranda. Jinde kvůli nedostatku lidí zkrátili prodejní dobu. Většinu personálu tvoří ženy, jež často mají malé děti, a proto jsou doma a pobírají ošetřovné.

Propouštět ale řeznictví nechtějí. Firma vede jednání s pronajímateli o slevě na nájemném. Odložení splátek by jí totiž nepomohlo. „V maloobchodním sektoru se pracuje s nízkou marží, takže víme, že v dalších měsících nedokážeme zaplatit dvojnásobné nájemné,“ vysvětlil Koranda. Někteří pronajímatelé, obvykle ti menší, na snížení nájmu slyší.

Polotovary frčí 

Změna stravovacích návyků u lidí, kteří teď tráví většinu času doma, přináší větší zájem o opomíjené produkty. Poptávka roste zejména po polotovarech pro rychlé domácí vaření, třeba předpečená a předvařená i marinovaná masa. „To je sortiment, kterému se budeme více věnovat,“ pochvaluje si Koranda.

 

Inovace se urychlily také u menších řeznictví. „Donutilo nás to přijímat objednávky přes internet. Chystali jsme se na ně, ale nic nás netlačilo. Lidé si rychle zvykli,“ řekla Lada Růzhová z mělnického řeznictví Růzha. Přesto jde o slabou náplast na třetinový propad tržeb – provozují rovněž kavárnu, kterou museli uzavřít, a nižší odbyt produkce měli i kvůli uzavření farmářských trhů.

Home office.
Dopad koronaviru. Lidem se zalíbila práce z domova