Vedle čtrnáctidenního průměru nakažených mezi seniory na sto tisíc obyvatel se snížil mírně také podíl hospitalizovaných, u nichž se nemoc covid-19 prokázala až v nemocnici.

Reprodukční číslo ukazující, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, se nepatrným poklesem dostalo na 0,68. Z parametrů, na základě kterých se index PES počítá, nadále roste průměr počtu nakažených na sto tisíc obyvatel za dva týdny.

Premiér Andrej Babiš
Vláda požádá o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů, řekl Babiš

Index PES klesl na úroveň čtvrtého stupně už po vánočních svátcích, tehdy na tři dny. Od 30. prosince do čtvrtka se držel nad hranicí pátého stupně. Na začátku ledna dosahoval až 90 bodů, což byla nejvyšší hodnota indexu od jeho zavedení loni na podzim.

Nově potvrzených případů bylo v sobotu mírně víc než v sobotu před dvěma týdny. I sobotní číslo ale potvrdilo, že v nynějším týdnu jsou denní přírůstky nakažených o třetinu až skoro polovinu nižší než před týdnem, kdy ale stoupaly na rekordy až nad 17 tisíc.

Zátěž pro JIP nepolevuje 

Podruhé za sebou vzrostl podíl nakažených mezi testovanými, z pátečních 28,7 procenta na sobotních 31,4 procenta. Nejníže byl v tomto týdnu v pondělí pod 25 procenty, od té doby spíše stoupá. V minulém týdnu byl ale podobně jako počty nově odhalených případů výrazně vyšší a přiblížil se ke 43 procentům.

Hospitalizovaných s nemocí covid-19 za poslední den ubylo zhruba 600, počet je nejnižší od neděle 3. ledna. Zátěž pro jednotky intenzivní péče ale nepolevuje, pacientů ve vážném stavu ubylo proti pátku jen o necelou dvacítku na 1112.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto
Dodávky vakcín se zpožďují. Termíny očkování pro všechny zájemce se asi posunou

Denní počty úmrtí s covidem-19 se od počátku ledna většinou drží nad 150, v minulém týdnu se dostaly i nad 180. Za pátek zatím ministerstvo hlásí 137 zemřelých, za sobotu 67. Nejnovější čísla ale při pozdějších aktualizacích obvykle rostou.

Opatření proti šíření nákazy se v Česku řídí podle pátého stupně od 27. prosince. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek uvedl, že zmírnění se v příštím týdnu očekávat nedá kvůli zatížení nemocnic pacienty s covidem-19. V pondělí ale podle něj vláda projedná dílčí úpravy pátého stupně PES, například u sortimentu v obchodech. Nouzový stav, bez kterého by některá z omezení padla, zatím platí do 22. ledna. Premiér Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že vláda v pondělí požádá o prodloužení o 30 dní.

Britská mutace viru 

Pro případné zmírnění opatření musí index PES v nižším pásmu zůstat aspoň sedm dní, pro zpřísnění tři dny. Poté změnu ještě hodnotí expertní tým ministerstva zdravotnictví. Vláda doposud většinou zaváděla změny v opatřeních až potom, co se PES na lepším či horším stupni držel déle, než činí zmíněné termíny.

Odebrané vzorky pro testování na koronavirus
Britská mutace koronaviru je pravděpodobně v Česku. Počet případů není jasný

Situaci s epidemií koronaviru v Česku by mohlo zlepšit očkování, za téměř tři týdny první dávku ze dvou dostalo podle Babiše víc než 105 tisíc lidí. Šíření nákazy by naopak mohla zrychlit nakažlivější takzvaná britská mutace koronaviru, na jejíž výskyt v Česku má podezření Státní zdravotní ústav (SZÚ). Bližší výsledky budou příští týden.

Nákazou je nyní nadále nejvíce zasažené Trutnovsko, kde za uplynulých sedm dní přibylo v přepočtu na sto tisíc obyvatel zhruba 1176 případů koronaviru. Nad tisícem je počet nových případů za týden přepočtený na obyvatele ještě na Chebsku. Pod 300 je tento údaj na Chomutovsku, které je tak na tom mezi okresy nyní relativně nejlépe.