Podle jeho posledních údajů je v nemocnicích 7200 lidí s covidem, přibližně o 40 méně než předchozí den. Stav 1100 hospitalizovaných pacientů je těžký.

Od březnového počátku šíření nákazy koronavirem v Česku se nakazilo 456 117 lidí, přes 316 tisíc z nich se už vyléčilo. Aktuálně nemocných je téměř 134 tisíc a většina má mírné příznaky nemoci.

Nákupy v čase koronaviru. Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Nákupy v době covidu. Kdy se otevřou obchody a za jakých podmínek?

Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška vývoj epidemie v zemi vykazuje hlavně v posledním týdnu známky brzdění. Počty nově potvrzených případů koronaviru jsou proti situaci před týdnem nižší už více než týden. Páteční přírůstek 7357 případů byl přibližně o 500 nižší než ve čtvrtek a o zhruba 4200 nižší než minulý pátek.

 Zároveň však ubývá testů. V pátek jich laboratoře provedly 30.262, nejméně v tomto týdnu. Mezi testovanými je stále zhruba čtvrtina nakažených.

Dál se také zvyšuje počet úmrtí s koronavirem. Tento týden je to denně nárůst mezi zhruba 130 a 200 oběťmi. Od začátku listopadu zemřelo na 2300 lidí s koronavirem, dosavadní rekord 249 mrtvých je ze 3. listopadu. Za dnešek ministerstvo eviduje čtyři desítky zemřelých, při pozdějších aktualizacích se tento údaj ale většinou zvýší.  

Lidé v rouškách 22. října 2020 na pražském Karlově mostě. Kvůli šíření nemoci covid-19 vstoupilo v platnost vládní nařízení omezení pohybu a kontaktu s jinými lidmi. Výjimkou jsou cesty do práce, na nákupy, k lékaři nebo za rodinou
Soud zrušil povinné nošení roušek venku. Ministerstvo má týden na opravu

Nákaza je v současné době nejvíce rozšířená na Vysočině, čtyři z jejích pěti okresů jsou nejvíce zasaženými v republice. Nejhorší situace je na Pelhřimovsku, kde za uplynulých sedm dní hygienici zaznamenali 795 nakažených na sto tisíc obyvatel. Následují Havlíčkobrodsko, Žďársko a Jihlavsko. Naopak relativně nejlépe na tom zůstává Praha-západ a Praha, kde bylo za uplynulý týden 224 a 232 případů koronaviru na sto tisíc obyvatel.