Denní nárůst pozitivních případů v tomto týdnu kolísá. Nejvíce jich laboratoře zaznamenaly v pondělí, kdy mělo pozitivní test 111 lidí. V úterý přibylo 61 nakažených, ve středu 74, ve čtvrtek 33 a v pátek 59. Za dnešek bude konečné číslo známé po půlnoci.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pátek uvedl, že epidemiologická situace nezaznamenává negativní trendy, problematická jsou podle něj lokální ohniska. V současné době je to Důl Darkov společnosti OKD v Karviné, kde se nákaza covidem-19 začala šířit minulý týden. Dosud zde hygienici evidují 169 nakažených.

Vstup do areálu Dolu Darkov na Karvinsku na snímku z 22. května 2020
Plošné testování v Dole Darkov pokračuje. Hygienici evidují 169 nakažených

Dnes byly k otestování odebrány vzorky dalších více než 900 lidí, řekla ČTK ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě Pavla Svrčinová. Další výsledky testů se podle ní dají očekávat v neděli.

Moravskoslezský kraj má za Prahou druhý nejvyšší počet nákazy, celkem se v regionu nakazilo 1403 lidí. V hlavním městě je pozitivních případů zhruba o 600 více. Na třetím místě v počtu nakažených je Středočeský kraj s 1047 případy. I s přihlédnutím k počtu obyvatel je situace nejhorší v hlavním městě, kde na každých sto tisíc obyvatel připadá téměř 156 nakažených. V Karlovarském kraji je to 152 případů, v Olomouckém kraji zhruba 116 případů, stejně jako v Moravskoslezském kraji.

Dobrá situace na jihu Čech

Naopak nejnižší počet lidí s covidem-19 je na jihu Čech a na Vysočině. V Jihočeském kraji onemocnělo 181 lidí, na Vysočině o čtyři více. I na počet obyvatel je nejméně nakažených v Jihočeském kraji, na sto tisíc obyvatel je to zhruba 28 lidí, s 36 pacienty na sto tisíc obyvatel následují Královéhradecký kraj a Vysočina.

Celkový počet úmrtí pacientů s koronavirem se oproti údajům z dnešního rána zvýšil o dva na 314. Jedno úmrtí připadá na dnešek a o jedno se zvýšila statistika z předchozích dnů. Nejvíce úmrtí je v Praze, kde jich ministerstvo eviduje 94, následuje Moravskoslezský kraj s 58 zemřelými a Karlovarský kraj s 37. Naopak nejméně - dva pacienti zemřeli s nemocí covid-19 ve Zlínském kraji.

Postupné uvolňování

První potvrzené případy nákazy koronavirem se v Česku objevily 1. března. První nakažený člověk zemřel o tři týdny později. S ohledem na příznivou epidemiologickou situaci vláda od konce dubna postupně uvolňuje opatření, kterými od března omezila volný pohyb a cestování, sdružování, podnikání, kulturu, sport, školní výuku a další aktivity.

Cestující s rouškami v pražském metru
Rastislav Maďar: Nošení roušek vevnitř může být v některých regionech přísnější

Další vlna uvolňování restriktivních opatření čeká zemi v pondělí 25. května, kdy se otevřou restaurace, hotely, další provozovny či školy na prvním stupni. Venku pro lidi v aspoň dvoumetrových odstupech nebo pokud budou jen se členy své domácnosti přestane platit povinnost zakrývání nosu a úst.