Dosud nejvýše byl index protiepidemického systému (PES) ve dvou dnech na konci října, kdy se dostal na hodnotu 89. V pátém stupni je třetí den za sebou, v předchozích dvou dnech byl na 80 bodech. Nárůst o deset bodů způsobilo zejména zvýšení reprodukčního čísla, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného.

Roste rovněž počet nových případů za posledních 14 dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Na Silvestra jich bylo zhruba 1088, dnes víc než 1140. Dál se zrychlilo šíření nákazy mezi lidmi staršími 65 let. Za poslední dva týdny bylo mezi nimi v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 924 nově nakažených, což je proti poslednímu dni v roce nárůst zhruba o 50 případů. Zhoršuje se i podíl pozitivních testů na celkovém počtu testovaných.

Odběry vzorků pro testování na koronavirus - ilustrační foto
Nová mutace koronaviru vážnější průběh nezpůsobuje. V Česku se zatím neobjevila

 Od březnového začátku epidemie se koronavirus v Česku potvrdil u 732 022 lidí. Počet vyléčených přesáhl 600 tisíc, s nemocí covid-19 zemřelo 11 711 lidí. Aktuálně nakažených je v ČR víc než 120 tisíc lidí, nejvíc od konce října.

Laboratoře na Silvestra provedly zhruba 26 500 testů, v předešlých dvou dnech bylo otestováno kolem 35 tisíc lidí. Nákazu testy poslední den v roce ukázaly u poloviny lidí, což je po úpravě dat z předešlých dní dosud nejvíce. Ve středu bylo pozitivních zhruba 48 procent testovaných.

Přibývá úmrtí

V posledních dnech zrychluje nárůst počtu úmrtí s covidem-19. Po Vánocích jich začalo přibývat kolem 120 denně, ve středu zemřelo už 136 lidí. Na začátku listopadu umíralo s koronavirem i více než 200 lidí za den, poté začaly počty klesat a začátkem prosince se držely většinou pod stovkou. Nad sto se dostaly během prodlouženého vánočního víkendu. Na Silvestra zatím připadá 62 obětí, údaje z posledních dnů ale obvykle při dalších aktualizacích rostou.

Z víc než 6000 hospitalizovaných s covidem-19 bylo poslední den v roce 865 ve vážném stavu. Přes 6000 lidí s koronavirem v nemocnicích eviduje ministerstvo zdravotnictví podle aktualizovaných čísel v posledních dvou dnech, ještě na Štědrý den jich bylo zhruba 4300 lidí. Nemocnice proto od čtvrtka nesmějí přijímat pacienty na plánované zákroky, které je možné odložit. Musí také zvyšovat počty lůžek připravených pro pacienty s covidem-19.

Lékař Jozef Čupka.
V nouzovém stavu snadno propadáme jídlu, varuje před následky lékař Jozef Čupka

Nejrychleji se koronavirus momentálně šíří na Opavsku, kde za uplynulý týden přibylo zhruba 974 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Následuje Rychnovsko s 918 a Královéhradecko se zhruba 914 případy na 100 tisíc obyvatel. Relativně nejlepší situace je na Chomutovsku s 255 případy na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Pátý stupeň ve všech krajích

Na pátém stupni pohotovosti je index PES ve všech krajích Česka. Od čtvrtka se ve všech krajích také zvýšil s výjimkou Moravskoslezského, kde zůstal na 89 bodech. Nejhorší situace je ve Středočeském a Pardubickém kraji, kde je skóre na 95 bodech ze sta. Reprodukční číslo v nich přesáhlo hodnotu 1,6. V Královéhradeckém kraji index vzrostl na 94 bodů.

Ministerstvo zdravotnictví index PES zveřejňuje od počátku října, v lednu chystá změny v jeho výpočtu. Novou metodiku připravuje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Jeho ředitel Ladislav Dušek před Vánoci uvedl, že v parametrech pro výpočet indexu velmi pravděpodobně nebude podíl pozitivních mezi testovanými, zohledňovat se naopak bude počet pacientů v nemocnicích.

Pátému stupni PES odpovídají vládní opatření proti šíření nákazy. Zavřené jsou restaurace a většina obchodů a služeb, lidé se mohou na veřejnosti setkávat maximálně ve dvou, pokud nejde o členy jedné domácnosti. Mezi 21:00 a 05:00 platí zákaz vycházení.

Situaci v zemi by mohlo zlepšit očkování. Vakcína proti koronaviru od firem Pfizer a BioNTech už se dostala do všech krajů, očkuje se v devíti z nich, další se přidají v následujících dnech. Vakcínu zatím dostávají zejména zdravotníci pečující o covidové pacienty, přednost před běžnou populací mají podle očkovací strategie také hospitalizovaní senioři, lékaři nebo lidé v domovech pro seniory.