Vyšší denní přírůstek počtu prokázaných případů než tuto středu zaznamenaly laboratoře 28. června, kdy do statistik přibylo 305 nakažených. Více než 200 nových případů za den přibylo od té doby třikrát, a to 29. června (202 nakažených), toto úterý (206 případů) a ve středu.

Zleva předseda vlády Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rouškách
Roušky i další celostátní opatření se mohou vrátit, řekl Vojtěch k situaci v ČR

V posledních dnech roste počet prováděných testů na covid-19. Zatímco minulý týden nepřesáhl počet testů za den 5000, v pondělí bylo provedeno asi 5800 testů, v úterý přes 6000 a ve středu zhruba 6600. V úterý a středu rostl také podíl nově zaznamenaných případů nákazy na počtu testů. V úterý činil 3,38 procenta a ve středu 3,74 procenta.

Kvůli zvýšenému počtu nemocných nařídil ministr zdravotnictví Adama Vojtěch (za ANO) revizi statistiky. Má podezření, že vyléčení se v datech objevují pozdě. Už dnes se na webu ministerstva zdravotnictví objevil třeba revidovaný údaj o počtu aktuálně nemocných za úterý. Z původních 5046 případů klesl až na 4703.

Studenti na vysoké škole - Ilustrační foto
Strašák jménem koronavirus. Pětina studentů nechce na studia v cizině

Ministr Vojtěch už ve středu uvedl, že podle vývoje epidemiologické situace do pátku zváží zavedení preventivních celostátních opatření proti šíření nového typu koronaviru. Dnes oznámil, že od sobotní půlnoci bude povinné nosit roušky na vnitřních hromadných akcích nad 100 osob včetně nočních klubů. Od pondělí bude omezena kapacita těchto akcí na 500 osob, nyní činí 1000 lidí.

I přes růst počtu nových případů a nová ohniska viru ministr nepovažuje současnou situaci za druhou vlnu epidemie. "Stále platí to, že všechny kraje na tom nejsou stejně. Některé mají minimální záchyt," uvedl ve středu Vojtěch.

Nejhorší situace byla v posledních dnech v Moravskoslezském kraji. Za posledních sedm dní přibylo na Karvinsku v přepočtu na sto tisíc obyvatel zhruba 71 nakažených, což je nejvíce ze všech regionů ČR. V sousedním Frýdecko-Místecku je to přibližně 48 případů na sto tisíc obyvatel.

Ohnisko na Jablonecku

V Čechách je nejvýraznější ohnisko nákazy na Jablonecku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno přes 25 nakažených na sto tisíc obyvatel. V Libereckém kraji se kvůli zvýšenému počtu nově prokázaných případů vrátí roušky. Od pátku 24. července je budou muset nosit lidé při návštěvě ve všech zdravotnických zařízeních, při nákupu v lékárně, ve vybraných zařízeních sociálních služeb a například i pracovníci v terénních sociálních službách.

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO)
Kurzarbeit místo Antiviru? Bude schválen do konce roku, říkají ministři

Zhoršuje se také situace v hlavním městě a okolí. V Praze je za posledních sedm dní přes 18 nakažených na sto tisíc obyvatel. V Praze-západ je zhruba 21 nakažených a v Praze-východ 22 nakažených na sto tisíc obyvatel. Nemoc covid-19 má u většiny nakažených lehký průběh. Počet hospitalizovaných se dnes snížil o sedm na 141, v těžkém stavu je 22 z nich.

Už od června postupně roste počet aktuálně nemocných lidí s covidem-19, tedy množství potvrzených případů nákazy po odečtení vyléčených a zemřelých. Zatímco začátkem června se pohyboval kolem 1700, nyní už je aktuálně nemocných 5067. Nemoc covid-19 má ale u většiny nakažených lehký průběh. Počet hospitalizovaných se dnes snížil o sedm na 141, v těžkém stavu je 22 z nich. Od začátku epidemie zemřelo 365 lidí nakažených koronavirem. Ve středu přibyla podle revidovaných údajů ministerstva dvě úmrtí lidí s covidem-19.