Renesance kamen a kotlů na tuhá paliva je podle Cechu kamnářů ČR pochopitelná. „Za 1kWh vychází topení smrkovým dřevem na 0,86 korun. U tvrdého dřeva pak kolem 1,33 koruny. Při porovnání se současnými průměrnými cenami elektřiny je úspora až čtyřnásobná,“ popsal tajemník cechu Petr Dvořák.

Příprava palivového dřeva. Ilustrační snímek
Palivového dřeva je dostatek. Jeho cena ale mnohde vzrostla až třikrát

Prodejcům a výrobcům topidel jde však ze současné situace hlava kolem. „Kolikrát jsem si už řekl, že ten telefon zahodím. Denně máme tak sto telefonátů,“ řekl Deníku Michal Sládek z firmy A-Z kamna. Připustil, že sortimentu je nedostatek. 

„Během následujících týdnů uspokojím asi dvacítku zákazníků, ale pak to bude horší. Dodávky od výrobců váznou a dodací lhůty se pohybují od šesti měsíců až po jeden rok,“ přiznal Sládek. K zájmu o vložky na topení dřevem se v poslední době přidávají i žádosti na topidla s teplovodním výměníkem sloužícím k ohřevu užitkové vody. Tato topidla jsou ideální na napojení na radiátory, akumulační nádrže či bojlery.

Od loňského července, kdy došlo k významnému nárůstu cen dřeva, se finanční situace Lesů ČR zlepšila.
Zájem o dřevo je obrovský. Lidé kupují vše, co roste, říká šéf Lesů ČR Groda

Velký zájem je také o stavbu „individuálních“ kamen podobných těm, na kterých v pohádkách spává hloupý Honza. „I zde se poptávka mnohonásobně zvýšila. Ale ani tady nemůžeme zákazníky uspokojit hned. Dodací lhůty ohnišť jsou relativně krátké, ale tady zase narážíme na fakt, že na trhu schází kachle,“ postesl si kamnář.

Nebývalá poptávka 

Za váznoucím zásobováním je podle Cechu kamnářů ČR právě nebývalá poptávka. „Firmy, které vyrábějí topidla, kachlová kamna a další komponenty, jednoduše nestačí tak rychle na současnou poptávku reagovat. Zatímco dříve se u méně složitých spotřebičů a komponentů čekalo maximálně dva měsíce, dnes je to i rok,“ řekl Dvořák.

Sami kamnáři však podle cechu mají nyní až čtyřnásobek práce než před covidem, kdy také zaznamenali zvýšený zájem. Ne však srovnatelný se současnou situací. Delší lhůty při instalaci kotlů na tuhá paliva potvrdil Deníku i topenář a instalatér Jan Smetana ze Smiřic nad Labem na Hradecku. „Teď je to opravdu problém. Dodací lhůty nových kotlů se nyní pohybují od půl roku do roku. Prostě nové kotle nejsou,“ uvedl Smetana.

Ilustrační foto.Za 1kWh vychází topení smrkovým dřevem na 0,86 korun. U tvrdého dřeva pak kolem 1,33 korunyZdroj: Deník/Radek Luksza

Stesky kamnářů a topenářů  potvrzují i data společnosti Upgates. Z jejího průzkumu vyplývá, že v posledních měsících vzrostla poptávka po krbových kamnech desetinásobně. Příčinou jsou již zmíněné rostoucí ceny energií a nejistota, která nutí domácnosti k návratu ke klasickému vytápění pomocí dřeva. To je dnes bezkonkurenčně nejlevnějším zdrojem tepla.

Samovýrobou dřeva lze za topení ušetřit tisíce korun
Samovýrobou dřeva lze ušetřit tisíce za topení. Češi berou lesy útokem

„U sortimentu krbových kamen hlásí v červenci tuzemské e-shopy o 300 procent vyšší tržby. Ještě větší zájem zákazníků nastane s příchodem prvních chladnějších dnů,“ odhadl obchodní ředitel společnosti Upgates Martin Pech. Nahoru jdou rovněž ceny. „Průměrná hodnota objednávky vzrostla o 123 procent, což je zčásti dáno zdražením zboží a zčásti tím, že lidé už tolik neobjednávají pouze příslušenství, ale rovnou celá krbová kamna,“ dodal Pech.

Ceny nových a kvalitních krbových kamen začínají kolem 20 a končí na 100 tisících korun.