Strohá řeč čísel mluví jasně. Letošní krajské volby vyhrálo hnutí ANO. Získalo deset krajů. Propadla ČSSD, jež přišla o čtyři hejtmany. Zcela vyhořeli komunisté, kteří z původních 86 zastupitelských křesel obhájili jen třináct. Andrej Babiš po covidovém hlasování oznámil, že výsledek považuje za obrovský úspěch.

Částečně měl pravdu. Byl prvním premiérem, jemuž se povedlo ve vládním poločase vyhrát krajské klání. A to i v situaci, kdy se v kampani příliš neangažoval a vše nechával v rukou regionálních lídrů.

TK poslaneckého klubu Pirátů - Martin Jiránek, Ivan Bartoš, Mikuláš Ferjenčík, Olga Richterová.
Piráti o koalici se STAN: Nechceme si konkurovat. Jasno bude koncem listopadu

Minulý týden při interpelacích se znovu poplácal po rameni, když na adresu poslance ODS pravil: „Vy jako takzvaný Demokratický blok jste to (otrávenou řeku Bečvu) využili v předvolebním boji, ani tak vám to nepomohlo.“

Jenže v tom se šéf ANO mýlil. Ne snad kyanidem zamořená voda, ale spolupráce pomohla opozici natolik, že zcela překreslila mocenskou mapu v regionech. ANO zatím sedí v hejtmanských křeslech pouze v Ústeckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji.

InfografikaZdroj: DeníkKvůli průšvihové Jaroslavě Pokorné Jermanové přišlo o důležitý Středočeský kraj, nevýrazný lídr a demonstrativní odchod původní jedničky Petra Vokřála ho připravili o Jihomoravský kraj a šikovní vyjednávači STAN, Pirátů i lidovců s Marianem Jurečkou dokonce i o Olomoucký, kde se za ANO angažoval druhý muž hnutí Jaroslav Faltýnek.

Hvězdy a kmotři

Volby potvrdily individuální dominanci tahouna Starostů pro Liberecký kraj Martina Půty, který si potřetí za sebou navlékl hejtmanský řetěz. Skoro stejně suverénní byla obhajoba Iva Vondráka v Moravskoslezském kraji.

Ten se může pochlubit i tím, že lidé volili skutečně jeho, nikoli Andreje Babiše. Vondrák už ovšem ohlásil, že do sněmovny nebude kandidovat, takže ANO ztratí celostátně známou tvář.

Skládání koalic, zisk hejtmanských křesel a síla agend v radách ukazují, že po hubených letech se na výsluní dostává ODS. Bude spravovat Jihočeský, Královéhradecký, Plzeňský kraj a Vysočinu. Na prkna znamenající moc se vrací bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Předsedové ODS, KDU-ČSL a TOP 09 Petr Fiala (vpravo), Marian Jurečka (vlevo) a Markéta Pekarová Adamová (uprostřed) pózují 27. října 2020 na pražském Hradčanském náměstí po tiskové konferenci, kde podepsali memorandum o spolupráci.
ANALÝZA: Vznikla první koalice. Cílem je porazit Babiše

S ním možná i Pavel Dlouhý, řečený kníže z Hluboké, a důležité slovo v pozadí budou mít vlivní šéfové ČEZ. Kuba roste a nelze vyloučit, že časem bude mít zálusk i na předsednický post v ODS.

V Plzni se hejtmanského žezla ujme poslankyně ODS Ilona Mauritzová, což by nebylo tak zajímavé, kdyby jí k němu výraznou měrou nepomohl další bývalý stranický kmotr Roman Jurečko. S úspěchem STAN se tady svezl i exhejtman Josef Bernard, který zběhl od ČSSD. Rakušanovo starostenské hnutí bylo obecně velmi úspěšné, kromě Půty má i středočeskou hejtmanku Petru Peckovou a olomouckého Josefa Suchánka (společný kandidát s Piráty).

Síla v radách

Bartošovi Piráti mají též důvod k oslavě, protože zasednou v radách osmi krajů, což jim dává reálnou sílu podílet se na jejich správě.

Voliči rozhodli o zisku mandátů, ale nikoli o podobě rad. Tady záleželo na schopnostech jednotlivých politiků. Například v Jihomoravském kraji v pořadí čtvrtá ODS dokázala získat klíčové portfolium pro své čtyři radní (investice, zdravotnictví, dopravu a školství).

Volební štáb Pirátů při krajských a senátních volbách. Předseda Ivan Bartoš a místopředsedkyně Olga Richterová.
Podpora ANO posílila, volby by vyhrálo. Polepšili si i Piráti, ukázal průzkum

Obratně si počínala i sociální demokracie ve Zlínském kraji, kde byla předvolebním tématem číslo jedna výstavba nové nemocnice. Na něm pohořel lidovecký exhejtman Jiří Čunek a naopak post radní pro zdravotnictví dobyla díky razantnímu postoji bývalá europoslankyně ČSSD Olga Sehnalová.

Krajské volby potvrdily, že Andrej Babiš umí stále vyhrávat, ale nemá žádné spojence. Scénář s nulovým součtem se může zopakovat i za rok.