Vklady domácností tak od začátku koronavirové pandemie do letošního června vzrostly o plných 413 miliard korun, jen mezi šestým měsícem loňského a letošního roku to bylo o 291 miliard korun. „Měsíc co měsíc potvrzovaly bankovní statistiky vysoké nárůsty úspor domácností, především těch s vyššími příjmy, které končily na bankovních účtech,“ uvedl ekonom ČBA Miroslav Zámečník. „Není třeba zdůrazňovat, že úspory jsou v populaci rozloženy velmi nerovnoměrně,“ podotkl.

Bohatším lidem tak ale jejich peníze na běžných i spořicích účtech zvolna důkladně „ukusuje“ inflace. Ekonom společnosti Partners Martin Mašát očekává, že úspory na běžných účtech budou ztrácet svou kupní sílu rychlostí tři až čtyři procenta ročně. „Za tři roky to znamená ztrátu kolem deseti procent,“ řekl Mašát Deníku.

Vzít si půjčku? Pokaždé tím lidé vstupují do rizika.
Téměř vše zdraží. Jak reagovat? Šetření není správným řešením, tvrdí ekonomové

Střadatelům přitom podle znalců příliš nepomůže ani to, že Česká národní banka (ČNB) postupně zvyšuje své úrokové sazby, od nichž se odvíjí úročení jak komerčních úvěrů, tak i vkladů. Již v červnu tak zvýšila úročení o 0,25 procentního bodu, o další čtvrtinu bodu vzrostla sazba i tento měsíc, nyní činí 0,75 procenta.

Analytici ještě v příštích měsících očekávají opakované zvýšení této sazby. „Zvyšováním úrokových sazeb dává ČNB trhu jasný signál, že zdražuje peníze pro komerční banky, což by se jejich prostřednictvím mělo postupně promítat i směrem k domácnostem,“ řekl Deníku analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Na jásání je brzy

Zdroj: DeníkTen, kdo rád spoří, by přesto podle něj rozhodně neměl předčasně jásat. „Banky mají obrovské množství vkladů, a proto reagují pozvolněji, a ani nemusí růst sazeb ČNB kopírovat,“ míní Novák. Ani možné drobné zvýšení sazeb komerčních navíc podle Nováka rozhodně nedožene pádící inflaci. „Ostatně nepamatuji, že by ji někdy v posledních 15 letech vklady na spořicích účtech byly schopné kopírovat nebo dokonce překonat,“ podotkl.

Marné by zřejmě byly i naděje, že by se vyššími sazbami rozhodly na své služby nalákat menší bankovní domy, které se dnes snaží lákat nabídkami na úročení vkladů většinou do jednoho procenta. „Také ony mají poměrně slušnou likviditu,“ řekl Deníku Richard Bechník, analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. S tím, že by byly ochotné platit vyšší úroky, podle něj tedy očekávat příliš nelze.

Brigáda v hospodě neláká. Zájem je o snadnější práci
Brigáda v hospodě už Čechy neláká. Zájem je o snadnější práci

Odborníci se shodují na tom, že by se lidem k uchování hodnoty úspor vyplatily jiné finanční nástroje, kupříkladu jejich ukládání do fondů. „Lidé si často vzpomínají na 90. léta, kdy nebyly legislativou dobře chráněné, a někteří v nich o své peníze přišli,“ vysvětlil Bechník. Mnoho střadatelů se podle něj také může obávat příchodu další vlny pandemie, na níž chtějí mít rychle k dispozici připravenou dostatečnou finanční rezervu.

Zvyšování sazeb ČNB bude mít podle odborníků přesto pro klienty bank znatelný efekt. Bohužel ale přesně takový, který by si rozhodně nepřáli. „Určitě se rychle projeví v růstu sazeb u úvěrů,“ dodal s odkazem na hypotéky ekonom Martin Mašát.