Na tři roky do věznice s dozorem poslal ve středu senát chomutovského soudu dvaatřicetiletého Jana Ferčáka z Klášterce nad Ohří. Dal tak za pravdu obžalobě, podle níž se muž dopustil zločinu vydírání a také krádeží.

V době od března do dubna loňského roku Ferčák podle státní zástupkyně nutil výhrůžkami i násilím svého o čtyři roky staršího komplice Martina Bojmla, aby společně pokračovali v krádežích katalyzátorů z aut. Bojml to ale odmítal, Ferčák jej nakonec napadl a způsobil mu mačetou řezné a bodné rány. Požadoval po něm i orální sex, vyhrožoval mu také, že znásilní jeho přítelkyni.

Ferčákovi, který se k činům nepřiznal, hrozil až osmiletý trest. Za násilnou trestnou činnost už byl navíc v minulosti odsouzen, dostal ale jen podmíněný trest.

Zatímco státní zástupkyně požadovala tentokrát trest v polovině sazby, obhájce apeloval na zproštění viny z vydírání i krádeží svého klienta. „Je zřejmé, že katalyzátory neodřezával můj klient, ale právě Martin Bojml. U mého klienta se tak dá hovořit maximálně o spolupachatelství, řídil auto, kterým lup sváželi," uvedl obhájce v závěrečné řeči. Odvolával se také na Bojmlovu výpověď, kterou několikrát změnil. Na policii uvedl, že ho druhý kumpán několik týdnů mlátil a vydíral, aby pro něj „pracoval". Při posledním jejich setkání loni 9. dubna u Ferčáka doma na něj měl vytáhnout mačetu a mlátit ho tupou stranou do celého těla. Pak mu přehodil přes hlavu utěrku a křičel, aby ho orálně uspokojil. Při dalším výslechu o několik dní později a také u soudu už ale vypovídal o obviněném jinak.

Státní zástupkyně se proto obrátila na soudního znalce z oboru psychologie, který měl věrohodnost výpovědí prověřit. „Věrohodnost první výpovědi znalec potvrdil. Pozdější čestné prohlášení a výpověď u soudu stejný znalec vyhodnotil, že byly učiněny pod něčím nátlakem," argumentovala státní zástupkyně.

Obhájce Ferčáka naopak přesvědčoval senát, že Bojml se chce jeho klientovi pomstít. „To se mu také povedlo. Kdo by na něj tlačil, když je můj klient ve vazbě. Znalecký posudek říká, že můj klient není agresivní. Agresivně by se choval pouze pod vlivem pervitinu, ale takové chování lze vztáhnout ke každému, kdo je intoxikován drogami," dodal.

Jen v superlativech hovořila o Ferčákovi ve středu před soudem poslední svědkyně, jeho kamarádka. Vylíčila ho jako hodného a přátelského člověka, který chtěl druhým pomáhat, „Bojmlovi dával peníze, protože často neměl se svým synem co jíst," řekla.

Senát rozhodoval také o Ferčákově žádosti o ukončení vazby. Nevyhověl mu, do nástupu výkonu trestu se tak na svobodu nedostane.