„Po zvážení důkazů soud došel k závěru, že obžalovaný přečin spáchal,“ uvedl samosoudce Petr Vaněk v rozsudku, který se váže ke konfliktu z 11. července 2016. Toho dne byl Josef Šebek coby vedoucí příměstského tábora s dětmi v chomutovském centrálním parku, kde jeho svěřence údajně vyděsila trojice chlapců, hrající si na policisty. Zavolal na tísňovou linku, aby přivolal hlídku strážníků, ta ale následně zasahovala proti němu, protože odmítl předložit občanský průkaz i jet kvůli ztotožnění na služebnu. Podle obžaloby měl jednoho ze strážníků dvakrát kousnout do ruky, když se mu snažil nasadit pouta.

Strážníci při dřívějších slyšeních mluvili o tom, že Šebek chlapce přidržoval u plotu, při zásahu byl agresivní a policistům vyhrožoval, že má jako zastupitel vysoce postavené známé a „svlékne je z uniforem“.

Obžalovaný si oproti tomu stěžoval na hrubý zásah, že mu strážníci nechtěli uvolnit pouta a později, když jeli na polikliniku kvůli ošetření oděrek, mu je nesundali.

Původně samosoudce v kauze rozhodl o podmínce, a to trestním příkazem. Šebek ale podal odpor, a soud proto nařídil hlavní líčení. Začalo loni v říjnu výslechy svědků a pokračovalo včera, kdy si přítomní vyslechli také audiozáznam z volání obžalovaného na tísňovou linku a několik videozáznamů z kamer strážníků. Jeden z nich částečně zachycoval zápas při poutání, další dění na poliklinice.

Josef Šebek, zastupitel za Stranu svobodných občanů v Jirkově, a jeho obhájkyně.
Kousance a výhrůžky: jirkovský zastupitel stanul před soudem

Při vynesení rozsudku samosoudce připomněl kontury případu. „Z volání obžalovaného na tísňovou linku mohl člověk nabýt dojmu, že se v parku pohybují ozbrojené osoby a jemu svěřené děti se vyskytují v akutním nebezpečí. Bylo samozřejmé, že městská policie přijet musela. Viděla ale tři malé chlapce, při hře na policisty,“ zkonstatoval. „Strážníci oprávněně žádali, aby prokázal svou totožnost. Neučinil tak, a když viděl, že zásah nebude směřován proti chlapcům, snažil se místo opustit. Jakmile ho chtěli předvést kvůli totožnosti na služebnu, kladl fyzický odpor. I když byl opakovaně vyzýván, aby dal levou ruku za záda, ani jednou tak neučinil,“ dodal.

Josef Šebek ve své závěrečné řeči vyjádřil politování, vinu prý ale necítí. „Celé situace je mi líto, v žádném případě jsem se ale nedopustil toho, z čeho mě obvinili. Necítím se být vinen,“ uvedl.

Poté, co byl vynesen rozsudek, obhájkyně navrhla, aby se pokračovalo v dokazování. To ale samosoudce zamítl.

Josef Šebek verdikt odmítl komentovat. Na odvolání ke krajskému soudu má osm dní. 

Ilustrační foto
Jirkovský zastupitel měl pokousat strážníka. Jednání u soudu proběhne po volbách