„Doplnění posudku jsem zadala 12. května. Vypracovaný dosud není, takže nemohu stanovit přesné datum pokračování hlavního líčení. Chybí také ještě vyslechnout dvě svědkyně, jež se měly dostavit k soudu dnes. Jedna z žen se omluvila, je v zahraničí na dovolené. U druhé se však nepodařilo zjistit místo pobytu," vysvětlila Chalupová.

Slaný čelí obžalobě z brutálního znásilnění bývalé manželky, se kterou žil společně se dvěma dětmi v Chomutově. Ženu měl zároveň dlouhodobě obtěžovat a psychicky týrat. Muži hrozí v případě uznání viny až osmileté vězení.

Vzhledem k absenci výše zmíněných svědkyň ve středu vypovídala u soudu pouze znalkyně z oboru psychologie. Původně vypracovala jen posudek na obžalovaného, už při prezentaci závěrů tohoto posudku před senátem loni v prosinci ale doporučila, že by bylo vhodné podrobit psychologickému vyšetření i poškozenou, tedy bývalou Slaného manželku. S tím senát souhlasil a pověřil znalkyni vypracováním i tohoto posudku. Právě s jeho závěry znalkyně ve středu seznámila senát, státního zástupce, obžalovaného a jeho obhájce. Vyplynulo z nich, že bývalá manželka obžalovaného je důvěryhodná osoba, která rozlišuje domněnky od skutečných prožitků. „Zažila však emoční trauma a je poddajná, takže se u ní projevuje vztahovačnost a nedůvěřivost. Vyjadřovala také obavy a úzkost ve vztahu k dětem, s nimiž má nyní opět dobré vztahy. Bojí se, jak by to bylo dál, kdyby se znovu dostaly pod otcův vliv," uvedla znalkyně.

Obhájce se znalkyně zeptal, zda se necítila ovlivněna skutečností, že vypracovala posudek na jeho klienta a zároveň na poškozenou. „Snažila jsem se nikomu nefandit. Kdybych se cítila ovlivněna, určitě vypracování posudku odmítnu," reagovala znalkyně.

Slaný podle státního zástupce v době od března do července 2013 bývalou manželku, s níž má nezletilého syna a dceru, opakovaně ponižoval, několikrát vykázal ze společného bytu, odposlouchával její hovory z mobilních telefonů, či posílal jejímu zaměstnavateli e-mailové zprávy z anonymní adresy s cílem exmanželku zdiskreditovat, a připravit tak o práci. Vyvěšoval také u jejího pracoviště plakáty s urážlivým textem o ní. Měl také bránit jejímu styku s dětmi. Koncem dubna 2013 pak Slaný podle obžaloby bývalou manželku omámil pomocí léků a ve svém bytě v Klatovech, kde bydlel s oběma dětmi, ji bezbrannou brutálně znásilnil.

Veškerou vinu Slaný u soudu odmítl. Nepopřel, že měl s bývalou ženou pohlavní styk, byl však podle něj oboustranně dobrovolný, stejně jako použité praktiky při něm. Nikdy jí podle svých slov fyzicky nenapadl ani neublížil.