Senát ústeckého krajského soudu poslal do vězení Romana Pimenova na pět let, Artura Dabeka na 8 a Vasyla Malyuka na 6 let.

Trojice byla odsouzena za přepadení čtyř podniků na severu Čech. Musí též uhradit škodu, kterou způsobili.

Trojice podle obžaloby loni 13. října přepadla bar v Kadani na Chomutovsku, kromě toho dva z nich, Dabek a Malyuk, vyloupili 2. října kancelář sběrny druhotných surovin ve Spořicích na Chomutovsku. Kromě toho o čtyři dny později navštívili hernu v Chomutově, o den později bar v Kadani. Odnesli si zhruba dvě stě tisíc korun.

Soudní proces začal v červnu a protahoval se, protože Malyukovi se muselo tlumočit vše do ukrajinštiny, Pimenovi do ruštiny a Dabekovi do polštiny.

Dělal ze sebe neviňátko

Svým způsobem byl proces směšný tím, jak jeden z obžalovaných, Primenov, tvrdil, že se do přepadení podniku dostal jenom shodou okolností. Uváděl, že znal Dabeka a Malyuka z práce asi čtyři měsíce. Jednoho dne se domluvili na pitce. Jeli k Dabekovi domů, kde popíjeli tři dny. Když jim došla vodka, šli do herny. Teprve před hernou mu prý kumpáni řekli, že ji vyloupí, a dali mu kuklu.

Jejich lupičské tažení skončilo, když všichni tři přepadli v Kadani Sport bar v Komenského ulici. Servírka stačila v posledním okamžiku zahlédnout muže v kukle a aktivovala alarm. Muž s cizím přízvukem v hlase jí potom přiložil ke spánku pistoli a chtěl peníze. Lupiči v osudnou noc v herně obrali i dva hosty, kteří právě v podniku byli, sebrali dva mobilní telefony, vybrali peníze a odešli.

Jenže k místu přepadení se již blížila policie. Na základě signálu z pultu centrální ochrany vyrazili policisté, kteří zahlédli tři osoby. Jeden z policistů jel automobilem, další zadrželi prvního z lupičů, městská policie po chvíli hlásila vysílačkou, že má druhého, následovalo zadržení třetí osoby.

Když policisté a městští strážníci zadrželi všechny tři pachatele, podle očí a barvy kůže poznala servírka muže, který jí mířil pistolí na hlavu.