V uplynulých dnech si od senátu Kamily Krejcarové na ústeckém krajském soudu útočníci odnesli celkem čtrnáct let za mřížemi. Jeden z nich si má odsedět šest let, zbylí dva čtyři roky.

K incidentu došlo v září 2020. Soud začal případ řešit loni v únoru. Trojice podle státního zástupce Františka Stibora zbila muže přímo v jeho bytě v Jirkově, kam se útočníci dostali lstí. Mlátili ho několik desítek minut. Agresoři senior a junior napadenému zazlívali vztah s jejich exmanželkou, respektive matkou. Chtěli po něm, aby smazal z telefonu její intimní fotky, a nelíbilo se jim, že je maže pomalu. Při odchodu ho ještě okradli o cigarety a několik tisíc korun a vyhrožovali mu, ať nic neříká policii, jinak skončí ještě hůř.

Trojice obžalovaných z těžkého ublížení na zdraví invalidovi u krajského soudu v Ústí 1. prosince 2022.
James Bond by z bití trauma neměl, invalida měl pro to předpoklady, řekl znalec

Muž se od útoku potýkal s depresemi a dlouho byl na nemocenské. „Něco tak brutálního jsem v životě nezažil,“ shrnul s tím, že ho čistého času 30 minut mlátili rukama, nohama a dostal několik set ran. „Bolel mě celý člověk, byl jsem potlučený, měl jsem monokly, jizvy, otevřenou ránu na hlavě,“ popsal muž s tím, že po incidentu měl halucinace, úzkosti, špatný spánek, noční můry, cítil tlak na prsa a trpěl nespavostí. „Dřív jsem se smál, teď se nesměju. Nevěřím lidem, nestýkám se s nimi,“ dodal muž.

Dokazování se točilo hlavně okolo toho, jestli muž újmu na zdraví nepředstíral, jak naznačovala obhajoba. Podle psychiatra Jaroslava Tržického ale kvůli takovému negativnímu zážitku velké intenzity skutečně mohl několik měsíců trpět depresemi. O tom, že invalida byl na tom ale i krátce po útoku docela dobře, svědčil jeden společný známý všech aktérů incidentu. „Viděl jsem ho nejméně pětkrát v herně,“ řekl tento muž u soudu. „Nechoval se, že by byl nějak zdrcený. Kdyby na tom byl tak špatně, asi by nehrál automaty,“ dodal.

František M. (zcela vzadu), jeho syn Martin M. a jeho známý Jindřich M. na snímku z února 2022.
Trauma? Viděl jsem ho nejméně pětkrát v herně, řekl svědek o napadeném z Jirkova

Senát ale zjevně více přesvědčilo stanovisko obžaloby. Jednomu z obžalovaných uložil trest odnětí svobody v trvání šesti let, další dva z obžalovaných si ve vězení mají odsedět čtyři roky. Jeden z nich je alkoholik a dostal i ústavní ochranné léčení. Všem také náleží povinnost nahradit nemajetkovou újmu a náhradu škody.

Rozsudek zatím není pravomocný. „Otázka odvolání zatím není relevantní,“ uvedla mluvčí soudu Veronika Suchoňová vzhledem k tomu, jak čerstvé rozhodnutí je. V Ústí verdikt padl 11. května.