Jedenáctiletý trest pro hlavu loupežného přepadení seniorky Patrika Stojku platí. Ve čtvrtek 8. července o tom rozhodl Vrchní soud v Praze.

25letému muži z Roudnice nad Labem, který se odvolával vůči verdiktu ústeckého krajského soudu, nepomohla ani jeho nová svědkyně. Z její výpovědi mělo vyplynout, že 19. června 2019, kdy došlo k útoku na 74letou ženu ve Straškově-Vodochodech na Litoměřicku, Stojka nevyjel zfetovaný pervitinem s komplicem na loupežnou výpravu do domku staré ženy. Noc měl údajně strávit skoro střízlivý se svou družkou v Roudnici.

Přepadení
Odsouzení muži se kolem půl třetí ráno 19. června 2019 vloupali do jednoho z řadových domků ve Straškově-Vodochodech a napadli tam osamělou 74letou ženu. Údery rukou, ale i baseballovou pálkou, polenem a koštětem jí opakovaně bušili velkou silou do celého těla včetně hlavy a volali „peníze, peníze“. Nic z ní nevymlátili. Když se vzpamatovala z bezvědomí, musela si sama zavolat o pomoc.

Svědkyně prý tehdy byla zpovědnicí rozhárané matky dětí Stojky. Ten s ní nežil, ale stále měli udržovat vztah. „Sešly jsme se na Mělníku, kecaly v autě, pak jsem jí vezla za ním do Roudnice,“ uvedla žena s tím, že z baru došel Stojka za družkou. S tak zásadním novým tvrzením nepřišla dříve prý proto, že o řízení dlouho nevěděla. To se nezdálo pražskému státnímu zástupci Vlastimilu Hrdličkovi. „Její výpověď je velmi nevěrohodná a rozporná, vysloveně účelová,“ řekl.

Podle Stojkovy obhajoby naopak svědectví potvrdilo, že byl v danou dobu na zcela jiném místě, než kde byl spáchán trestný čin. Nepochodil. I podle předsedy senátu mělo tak zásadní svědectví zaznít dříve. O věrohodnosti jeho obsahu navíc velmi pochyboval. „S notnou dávkou nadsázky její výpověď nijak neobohatila zjištění soudu prvního stupně,“ konstatoval předseda senátu Viktor Mach s tím, že výpověď byla rozporná i s tou původní samotného obžalovaného.

Patrik S. (vpravo) a Radek H. u soudu
Brutální napadení seniorky na Litoměřicku: Pachatelé si vyslechli verdikt

Vrchní soud rozhodoval i o odvolání státního zastupitelství proti výši trestu pro Stojkova komplice, 20letého invalidu Radka Horvátha z Roudnice. Vězení 5,5 roku přišlo ústeckému žalobci málo. Vrchní soud ale rozhodnutí toho krajského potvrdil i v tomto bodu. „Uložený trest odpovídá polehčujícím okolnostem,“ konstatoval Mach. Soudce tím mínil doznání, lítost i skutečnosti, že se Horváth činu dopustil jako dříve netrestaný ve věku pouhých 19 let a že nemá sklony k agresivitě.

Pražský soud potvrdil i výši odškodnění pojišťovně a seniorce přes milion korun.

Stačilo málo a seniorka zemřela

Mach se na závěr vrátil k loupeži, po níž zůstala brutálně zbitá a otřesená 74letá žena s trvalými následky. „Stačilo málo a zemřela. Měli jste velké štěstí, že k tomu nedošlo,“ řekl soudce. Za vraždu by totiž oběma hrozily tvrdší tresty.

Proti rozhodnutí není další řádný opravný prostředek, jen dovolání, to ale nemá odkladný účinek. Oba dva muži, dosud stíhaní na svobodě, tak musí nastoupit do vězení.