U chomutovského soudu včera vypovídala bývalá choť Anatolije Kupněviče. Ten v květnu polil svou dvacetiletou expřítelkyni žíravinou a je obžalovaný pro zvlášť závažné ublížení na zdraví. Bývalá manželka však obžalovaného popsala jako mírumilovného muže. „Po dobu, kdy jsme byli svoji, jsem ho znala jako dobrého a citlivého člověka," uvedla před soudem exmanželka. „Nikdy v životě na mě nezvedl ani ruku a děti měl rád," vypověděla žena, která s ním prožila dvacet let života.

Pětačtyřicetiletý Anatolij Kupněvič se narodil na Ukrajině, je však český občan. Na svou mladou expřítelkyni zaútočil 5. května před jejím bydlištěm v Bezručově ulici v Chomutově, a to bez ohledu na to, že vedle v kočárku ležela jejich malá dcerka. Na ženu chrstl vysokoprocentní koncentrát kyseliny sírové a způsobil jí popáleniny druhého a třetího stupně na obličeji a na těle.

Zraněnou transportoval vrtulník do popáleninového centra v ústecké nemocnici, pachatele policie chytila přímo na místě. Našla u něj tři lahvičky se zbytky podezřelé kapaliny. Při zásahu byl kyselinou potřísněn i jeden z policistů a musel vyhledat lékaře. K činu se Kupněvič doznal, tvrdil ale, že netušil o jakou látku šlo a že by měla způsobit taková poškození.

Podle sousedů se obžalovaný a jeho přítelkyně často hádali, k jejich sporům vyjížděla i policie. Nakonec muž zřejmě neunesl, že se s ním partnerka rozešla a zaútočil.

U chomutovského soudu včera na návrh obhajoby vypovídala bývalá manželka. Ta se s Kupněvičem nechala rozvést v roce 2014 poté, co vyšlo najevo, že založil další rodinu. Soudce se jí dotazoval, zda nebyl bývalý manžel majetnický či žárlivý a jestli neholdoval alkoholu a drogám. Dostal však záporné odpovědi. „Vůbec nepil, ani nemohl, protože byl řidič z povolání. A jestli užíval jiné látky, to nevím. Když jsme byli spolu, určitě ne. Když odešel, nevím. Nemůžu říct," uvedla.

Dále svědčila také expertka z laboratoře hasičského záchranného sboru, která zkoumala chemikálii použitou při útoku a zpracovala odborné vyjádření. „PH kapaliny bylo hodně kyselé, sahalo až k nule. Použitím několika metod jsem dospěla k závěru, že šlo o koncentraci 95procentní kyseliny sírové," uvedla.

Soudce nechal přehrát volání na linku 155, kam krátce po útoku zavolala kamarádka poškozené ženy, a také dva videozáznamy pořízené domovními kamerami, které ukazovaly průběh incidentu. Ne však v úplnosti. „Z přehraného videozáznamu nebylo možné určit pohyb ruky, takže nelze jednoznačně určit, že by měl obžalovaný záměr zasáhnout obličej či oči poškozené," namítl obhájce Kupněviče. Navrhl proto soudu, aby byl vypracován znalecký posudek z oboru biomechaniky, který by popsal skutkový děj.

Rozsudek nepadl. Hlavní líčení bylo odročeno na leden, kdy bude přizván další svědek.

V průběhu celého líčení měl obžalovaný hlavu skloněnou a ronil slzy.