Objednáte si vysněný mobil přes internet, peníze za něj pošlete na účet a čekáte, až vám přijde kýžený balíček. Místo kurýra u vašich dveří ale zazvoní policista, který vám oznámí, že jste se stali obětí podvodníka. Právě takovou nemilou zkušenost má 160 lidí z celé republiky, kteří naletěli 35letému muži z Teplic. Ten od nich vylákal více než 1,7 milionu korun. Nyní mu hrozí až osm let za mřížemi.

„Na internetovém inzertním portálu nabízel mobilní telefony od údajného dodavatele z Číny. Platbu požadoval uhradit předem na bankovní účet, když ale peníze dostal, užil je pro svou potřebu a žádné zboží zájemcům neposlal,“ řekl policejní mluvčí Daniel Vítek.

Teprve po opakovaných urgencích ze strany nespokojených zákazníků jim vracel peníze zpět se sdělením, že nastaly potíže s dodavatelem.

„Některým zákazníkům dokonce jako náhradu vzniklých potíží spojených s nedodáním inzerovaného mobilního telefonu zaslal na bankovní účet částku vyšší, než jaká byla původní cena objednaného mobilu,“ dodal Vítek.

Mláďata dálkovýchodní agamy hardún už jsou vyprodaná. Ještě se ale mohou vylíhnout další.
Zoopark prodává užovky a agamy. Terária se hemží novými přírůstky

Takový „dárek“ ale neposlal zcela nezištně. Od příjemce pak požadoval napsat na inzertním portálu kladné hodnocení obchodu. Od koupěchtivých lidí z celé republiky vylákal celkovou částku ve výši přes 1,7 milionu korun, ze které jim postupně větší část peněz vrátil.

„Když se pak dostal do finanční tísně, zákazníkům přestal zaslané finanční prostředky vracet, a poškozeným tak způsobil škodu přes 420 tisíc korun,“ doplnil Vítek. Muž byl obviněn z trestného činu podvodu. Vzhledem k výši škody, kterou způsobil, mu v případě uznání viny hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

Případy, kdy lidé naletí na internetu podvodníkům, nejsou ničím ojedinělým. Teplická policie prošetřovala před několika lety ženu, která na inzertních a aukčních portálech nabízela pod různými přezdívkami k prodeji rozličné zboží jako oblečení, mobilní telefony, kabelky, knihy, obuv, hračky nebo šperky.

Sedmdesáti zájemcům o koupi však poslala buď věci, které neodpovídaly těm nabízeným, nebo ve většině případů neposlala vůbec nic a získané finance si ponechala pro sebe. Za své protizákonné chování skončila tehdy ve vězení. Internet je v tomto směru zrádný.

Hasištejnské „Okno do středověku“
Na Hasištejně nechají nahlédnout do středověku při tradiční akci

„Přes internet jsem si objednal nový mobil, a když mi dodavatel zásilku dovezl, nestačil jsem se divit. V balíčku byl starý a již použitý mobil,“ uvedl svoji zkušenost Marián Linda z Bíliny.

Policie nabádá ke zvýšené opatrnosti při nakupování na internetu. „Určitě není dobré nakupovat na neprověřených e-shopech. Vždy je lepší si přečíst několik recenzí předchozích zákazníků a podle toho se rozhodnout, zda v příslušném internetovém obchodě něco koupím, či nikoliv,“ vysvětlil policejní mluvčí Vítek.

Objednávat to nejlevnější zboží také není podle Vítka vždy ten nejlepší nápad. „Před extrémně velkými slevami bych se měl na pozoru. Ceny lze v dnešní době na internetu lehce porovnat. Pokud někde vidím zboží za 5000 korun a jinde to samé za 500 korun, tak zpozorním a vše si raději dvakrát promyslím,“ doporučil.

František Hůla z firmy 3Dees skenuje náhrobek Kryštofa z Karlovic. Nasnímaná data jdou přímo do počítače.
Jirkov získá 3D kopii vzácného náhrobku. Pomůže nejmodernější technologie

Lidé rádi na internetu nakupují i kvůli tomu, že zde platí 14denní lhůta, kdy je možné zboží vrátit bez udání důvodu. Odstoupit nelze například od smlouvy na dodávku zboží upraveného na míru nebo pokud se jedná o hygienické potřeby prodávané v zataveném obalu, který byl rozbalen. Vrátit není možné ani CD a DVD s hudbou, filmy nebo počítačový sofware, je-li porušen jejich původní obal. Důvodem tentokrát není neprodejnost, ale ochrana autorských práv.

Počet lidí, kteří nakupují v e-shopech, rok od roku roste. Podle Českého statistického úřadu v loňském druhém čtvrtletí uvedlo 4,5 milionu Čechů starších 16 let, že v předminulém roce alespoň jednou nakoupili na internetu. Ještě před 11 lety šlo přitom o okrajovou službu.