Chomutovští kriminalisté dopadli podvodníka, který měsíce okrádal seniorky po celé České republice. Čtyřiačtyřicetiletý muž z Litoměřic předstíral, že je v nouzi a mámil z nich tisíce korun. Hrozí mu až pět let za mřížemi.

Kriminalistům se zatím podařilo zdokumentovat a objasnit 29 případů, kdy se obětí staly ženy ve věku osmdesát až devadesát tři let. Jak ale předpokládají, není to konečné číslo. Vyšetřování stále pokračuje.

Před měsícem požár, teď možná pokus o vraždu.
Naštvala ho, tak partnerku vyhodil z okna

Trik, díky kterému se muž dostával do bytů, byl jednoduchý a neměnný. „Modus operandi, tedy typický způsob jednání tohoto pachatele, byl ve všech případech stejný. Nejprve si vytipoval vhodnou oběť – seniorku, následně ji kontaktoval a využil lest. Tvrdil, že je přítel či spolužák syna či vnuka a toho nutně shání,“ popsal Robert Kubánek, zástupce vedoucího chomutovských kriminalistů. „Pod smyšlenou legendou, že musí uhradit nějaký nutný výdaj, na který nemá peníze, pak od seniorky vylákal částku,“ dodal s tím, že se v průměru jednalo o pět tisíc korun. Muž slíbil, že peníze vrátí, to ale nikdy neudělal. Celkem seniorky okradl o více než 117 tisíc korun.

Tipování podle jmen na zvoncích

Ženy si podvodník vytipovával tím nejsnazším způsobem. „Podle jmen na zvoncích, kde viděl jen ženské jméno,“ prozradil hlavní vyšetřovatel František Macek. Stačilo zazvonit a přesvědčit se, zda se na druhém konci ozve starý roztřesený hlas a muž mohl rozjet svůj obvyklý scénář.

Aby nevzbudil podezření, Litoměřičan svou lest v každém městě zkusil nejvýš dvakrát, třikrát, takže nebylo snadné si jednotlivé případy spojit. Podařilo se to právě chomutovským kriminalistům, kteří první případ zaznamenali v lednu. Druhý následoval krátce poté. Jednalo se o ženy ve věku 85 a 91 let.

Nehoda autobusu s dětmi mezi Sulcem a Panenským Týncem
Za převrácený autobus se školním výletem z Vejprt dostal řidič podmínku

Vyšetřováním a spoluprací s policisty z dalších měst dospěli k tomu, že se jedná o sériovou trestnou činnost. Podvodník při ní okrádal seniorky nejen v Chomutově, Mostě, Teplicích, Děčíně či Praze, ale také několika městech Moravy. Nakonec ho policisté dopadli 18. dubna v Olomouci, odkud ho převezli na územní odbor do Chomutova. Kriminalisté ho obvinili z pokusu o podvod, podvod a porušování osobní svobody a doručili do vazební věznice v Litoměřicích. Nyní mu hrozí až pětiletý pobyt ve vězení.

Není to přitom poprvé. Za podobnou trestnou činnost byl trestaný i v minulosti. Naposledy strávil za mřížemi čtyři roky za sérii 64 podvodů. Na svobodu se dostal v dubnu loňského roku. V ústraní však nezůstal ani půl roku a rozjel svoji starou osvědčenou „živnost“.

Policisté své preventivní akce často směřují na seniory, kteří jsou ve svém stáří zranitelní a důvěřiví. „Radíme, aby si na zvonky nedávali jméno Nováková, ale raději Novákovi a nikoho nepouštěli do bytu,“ zmiňuje některé z tipů, jak se ochránit, policejní mluvčí Marie Pivková. Přesto je stále dost seniorů, ke kterým se upozornění nedostanou.