Případ se stal loni 27. května z pátka na sobotu kolem třetí hodiny ráno na sídlišti v Jirkovské ulici v Chomutově. Střelec se od své matky dozvěděl, že venku dodávka naráží do lidí. Slyšel hluk a z okna matčina pokoje pak skutečně viděl stříbrnou dodávku, jejíž řidič podle policie boural do zaparkovaných aut a najížděl do lidí, kteří stáli před domem na chodníku.

Petr B. vzal ze šuplíku svou legálně drženou zbraň značky beretta, nazul si boty a vyběhl v pyžamu ven. “Nejméně třináckrát na poškozeného Radka Š., řidiče dodávky, vystřelil. V koridoru se nenacházela jakákoli překážka, ani auta, ani osoby,” uvedl v obžalobě státní zástupce Vladimír Jan. Osm ran řidiče zasáhlo, vážným zraněním na místě podlehl.

Po střelbě na chomutovském sídlišti zemřel člověk. Reakce veřejnosti jsou často zarážející
Střelec z Písečné si vyslechne obžalobu z vraždy. Loni v květnu zasáhl a zabil

“Podle jednoho ze svědků měla před tím z vaší strany z okna zaznít věta: držte už ty huby černý,” řekl soudce Jiří Bednář. Obžalovaný to odmítl. “Byla tma a z toho křiku ani nešlo poznat, kdo to je. Nikdo neměl vlajku 'já jsem bílý' nebo 'já jsem Rom',” reagoval Petr B.

“Než jste vystřelil, tak jste měl také říct: budeš držet hubu, ty černá svině,” pokračoval soudce. “Prý jsem měl také zabít psa, který v dodávce seděl. Ne, není to pravda,” odpověděl Petr B., který byl před soudem oblečený v černém saku. Působil sebejistým dojmem a za svým jednáním si ve výpovědi stál.

Rasistické poznámky a nenávistné komentáře směrem k policii i médiím. Romové úřadům nevěří.
„Nenecháme to tak, už je toho moc,“ vzkazují po smrtelné střelbě Romové

Zbrojní průkaz skupiny E podle svých slov vlastní od roku 2002. “Chtěl jsem udělat to nejlepší pro lidi. Ve tři hodiny ráno jsem nevyběhl z čista jasna zastřelit člověka. Proč bych to dělal? Jsem přesvědčen o tom, že jsem po celou dobu konal tak, co jsem se celé ty roky učil. Ať to tady dopadne jakkoliv, začal jsem střílet až tehdy, když jsem cítil ohrožení života sebe a ostatních lidí. Vyplývá to z naučených instinktů. Za tohle mám být trestaný?” uvedl před soudem obžalovaný.

Hvězda kulturistiky Filip Grznár se představil v Nezvěsticích.
Policie prošetřuje výroky kulturisty Grznára. Schvaluje prý zastřelení Roma

Z incidentu si podle svých slov pamatuje zejména hlavně velké černé oči zavražděného a zášlehy výstřelů z pistole.

Rodina zavražděného požaduje za nemajetkovou újmu téměř pět milionů korun. “První chybou bylo, že jsem šel vůbec ven, byl jsem naivní hlupák, že jsem šel pomáhat lidem. Druhá chyba byl moment, kdy došlo ke střetu mě a dodávky. Kdybych tu situaci fyzicky a psychicky zvládl líp, kdybych se tolik nebál a zachoval chladnou hlavu, mohlo to dopadnout jinak. Je mi líto, zabít jsem ho nechtěl, ale necítím se ničím vinen,” uvedl před soudem a argumentoval mediálně propíranými útoky dodávkami ze světa.

Vražda podle policie neměla rasový motiv. Střelba se ale údajně odehrála až ve chvíli, kdy už obžalovanému nehrozil přímý útok.

Mesiášské sklony

U soudu vystoupilo hned několik znalců. Podle soudního psychiatra a psycholožky šlo ze strany střelce o zkratkovité jednání.

“U obžalovaného nelze mluvit o poruše osobnosti. V sociálních kontaktech ale vidíme jistou nezralost. Je uzavřený, zaměřený na soukromí, do jisté míry rezervovaný, odtažitý a má menší množství sociálních kontaktů. V otázce spravedlnosti je citlivý a laicky řečeno, má tendence ji brát do vlastních rukou. V žebříčku jeho hodnot dominují mesiášské sklony. Nelze říci, že tyto postoje a myšlenky jsou amorální, naopak, svědčí o jeho vysoké morální úrovni, ale řešení situací je do jisté míry odtržené od reality. On lituje smrti člověka jako takového, ale cítí, že bylo nutné takto zakročit,” řekla znalkyně z oboru psychologie Štěpánka Tůmová.

Po střelbě na chomutovském sídlišti zemřel člověk. Reakce veřejnosti jsou často zarážející
„Neodsuzujte člověka, kterého neznáte,“ žádá partnerka zastřeleného Roma

Naopak Jindřich Š., bratr zavražděného muže, má jasno. “Pan obžalovaný, aniž by znal celou situaci, proč se venku hádají, nabije pistol a jde střílet do mého bratra jako do nějakého zvířete. To nemůže být normální člověk. Byla to poprava,” řekl u soudu a připomněl, že jeho bratr podnikal úspěšně v Holandsku.

“Žil řádným životem, našel si tam přítelkyni, byl to slušný člověk. Přijel do Čech s tím, že koupí mámě byt,” uvedl.

Znalec z oboru dopravy pak sdělil, že v době incidentu jel dodávkou průměrnou rychlostí 7 až 8 kilometrů za hodinu. Přirovnal to k rychlejší chůzi.

“Samotná brzdná dráha je včetně reakce řidiči asi dva až tři metry. V případě ovlivnění toxickými látkami se brzdná dráha samozřejmě prodlužuje,” řekl znalec. I to může sehrát v případu roli. Podle pitvy byl totiž zavražděný Rom pod vlivem alkoholu a marihuany.

Petru B. hrozí za vraždu 12 až 20 let vězení.

Mediálně známý sportovec Filip Grznár.
Padlo obvinění: Grznárovi, který schvaluje zastřelení Roma, hrozí vězení