Až deset let ve vězení a odvykací léčba čeká na jedenáct lidí, obviněných z výroby a distribuce pervitinu. Drogu vyráběli z léků proti chřipce, které jim prodával lékárník – recidivista.

Před soudem stojí čtyři ženy a šest mužů z Klášterce ve věku od 28 do 57 let. Všichni obžalovaní se navzájem velmi dobře znají, často je pojí i příbuzenské vztahy. Bydleli spolu v jednom domě v klášterecké ulici Osvobození, kde se drogy i vařily. Podle výpovědí všichni drogy i sami užívali.

Jedenáctým obžalovaným v kauze je sedmašedesátiletý lékárník, od kterého léky s obsahem pseudoefedrinu kupovali. Léčiva si obstarávala skupina i v dalších dvou lékárnách - v Žatci a Postoloprtech. Na Lounsku po nich ale chtěli při výdeji občanky, proto si nakonec pravidelné dodávky zajistili z chomutovské lékárny na náměstí 1. máje.

Dveře chomutovské lékárny už zůstaly zavřené.
Spadla klec. Perníkový dědek je ve vazbě

Lékárník jim je prodával přímo z pozice vedoucího lékárny. „Zavolal jsem ráno a domluvili jsme se na odpolední prodej. Používal jsem u toho zkratku KnO, lékárník pak věděl, co si objednávám a co mi má připravit,“ uvedl obžalovaný Daniel Klauber, který pervitin vařil. „Odvezl jsem si vždycky čtyři balení, občanku jsem mu nepředkládal. Nevydával mi je pouze tehdy, když je třeba přede mnou někdo stačil koupit,“ popsal prodej léků Klauber.

Za krabičku léků Nurofen si lékárník účtoval dvě stě korun, což je mnohem vyšší částka, než za kterou je lék možné zakoupit normálně.

Jde o spiknutí?

Lékárník Karel Fořt se svým trestním stíháním nesouhlasí. „Ty lidi jsem nikdy neviděl, jejich jména mi kromě jednoho nejsou ani povědomá. Je evidentní, že je to parta narkomanů, která mě označila jen proto, že věděli, že Nurofen normálně prodávám. Vůbec nevím, co je k tomu vedlo,“ myslí si Fořt. Léky vždy prodával podle svých slov jen v dovoleném množství a podle všech pravidel.

Soud už ho přitom za podobné jednání ale jednou potrestal. Loni v září mu vyměřil osmnáctiměsíční podmínku za prodej léků na jména zemřelých osob a falešné občanské průkazy. Povolání však mohl vykonávat dál. Během současného trestního stíhání už ale o lékárenskou licenci přišel.

Drogou síť odhalili na začátku února kadaňští kriminalisté. Na partu měli políčeno několik měsíc.

Soud dnes, ve středu 4. října, rozsudek nevynesl, další jednání naplánoval na 22. listopadu. V případě odsouzení hrozí pachatelům až deset let za mřížemi.

Ilustrační foto
Muž měl nastoupit do vězení. Raději dal ale přednost lyžím