Soudce Petr Šilhan ho totiž vyslechl v přítomnosti advokáta. Při veřejném hlavním líčení, které bylo odročeno na 12. ledna, tak může být jeho výpověď pouze přečtena. Osobně se jednání účastnit nemusí.


Dlouho očekávaný proces začal u lounského soudu 8. prosince. Obžalovaný však na jednání vůbec nepřišel. Po svém advokátovi pouze vzkázal, že neměl potřebných pět dní na přípravu před soudním líčením. Soudní obsílka mu měla přijít až 4. prosince. Navíc se vymlouval na nemocnou manželku.


Soudce však zprostředkovanou omluvu nepřijal a prohlásil, že nechá na obžalovaného vydat příkaz k zatčení a následně bude rozhodovat o uvalení vazby. Později však obžalovaného vyslechl v přítomnosti advokáta a své původní rozhodnutí přehodnotil. Hlavní líčení, které je nařízeno na 12. ledna, je podle něj v současné době procesně zajištěno. Důvod k tomu, aby soud vydával příkaz zatčení, tedy pominul.


Obžalovanému Hinterholzingerovi hrozí v případě uznání viny až 10letý trest. Konkrétně je mu kladeno za vinu, že tragický střet u Panenského Týnce svoji neopatrnou jízdou zavinil. Měl na silnici I/7 ve směru od Prahy na Chomutov předjíždět kamion. Když se vracel do svého jízdního pruhu, tak se v protisměru bočně střetl s protijedoucím mikrobusem Ford Tranzit. Náraz mikrobus odhodil, ten se stal neovladatelným a čelně narazil do kamionu. V dodávce v tu chvíli sedělo osm pracovníků postoloprtského firmy, kteří jeli na noční směnu. Nikdo z nich nepřežil. Řidič fabie byl při nehodě lehce zraněn, řidič z kamionu vyvázl bez zranění.