„Jedná se o případ z Dubí, kde 21. listopadu zastřelil na tržnici neznámý pachatel Vietnamce. Kriminalisté též prověřují podezřelé utonutí člověka ve studni. K tomuto případu však nebudeme zatím dávat více informací,“ sdělila tisková mluvčí severočeské policie Jarmila Hrubešová.


Chomutov: střílel sériový vrah

Veřejností otřásl případ devětatřcetiletého sériového vraha Romana Postla, který během necelého týdne dokázal sprovodit ze světa čtyři lidi. Dva mrtví, mladý Vietnamec a policista, jsou z Chomutova.


Pachatel má na svědomí též život teplického podnikatele a čerpadláře z Ústí nad Labem. Vraha v jeho řádění zastavila až střelba z policejní pistole. V nemocnici na následky zranění zemřel.


U soudu se bude z činů zodpovídat jeho pomocník, který mu dělal řidiče.


Kadaň: stačili jen vykopat hrob

Na Chomutovsku se letos stal i další výjimečný případ. Přestože při něm nikomu nebyl „zkřiven ani vlásek“, je podle práva posuzován stejně přísně jako vražda. Jednalo se o přípravu vraždy muže v Kadani. K události došlo v lednu.


„Při výslechu muže, který byl vyšetřován kvůli majetkové kriminalitě, vyšlo na jeho, že je jedním ze tří mužů připravující vraždu. Motivem činu měl být spor o ženu,“ uvedla k tomuto činu policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.


Pachatelé už měli na vraždu vše přichystáno. Dokonce vykopali v lese hrob. Naštěstí nikoho nestihli připravit o život.


Podbořany: Polák zemřel, žena přežila

Tři vražedné útoky se odehrály během roku 2008 na Lounsku. Dva lidé je naštěstí přežili.


Čtyřicetiletá Polka zabila 9. května na ubytovně v Podbořanech svého druha, též Poláka. Bodla ho v opilecké hádce nožem do hrudi. Těžce zraněný muž si ještě sám snažil obstarat pomoc. Dovrávoral o patro níže k sousedům, před jejichž dveřmi zkolaboval a následně i zemřel.


Neuvěřitelné štěstí v neštěstí měla 24letá žena, kterou se v Podbořanech na Lounsku pokusili 7. května zabít dva muži. Přepadená sice utrpěla těžké zranění, byla v bezvědomí a trpěla ztrátou paměti, ale přežila. Z pokusu o vraždu byli obviněni 21letý a 19letý muži z Chomutovska.


Žatec: pobodaný před hospodou

Jen o pár dní poději, 21. května, kriminalisté vyšetřovali na Lounsku další závažný trestný čin. Jednačtyřicetiletý muž se před hospodou v Žatci pokusil zabít 36letého muže. Bodl ho nožem. Také v tomto případě oběť naštěstí útok přežila.


Mostecko: oběťmi útoků byly dvě ženy

Na Mostecku se v uplynulém roce staly oběťmi vražedných útoků dvě ženy.


V červnu zabil 80letý důchodce v obci Lom u Litvínova svoji stejně starou družku. Jako důvod vraždy senior uvedl, že už dále nemohl snášet každodenní hádky. Družku umlčel několika ranami sekyrou do hlavy. Pak se rodinný dům pokusil zapálit.


Rodinné neshody stály i za druhým pokusem o vraždu, který se letos stal na Mostecku. Čtyřiadvacetiletý muž vyhodil z okna bytu na sídlišti Janov v Litvínově svoji 32letou manželku. Nejdříve jí nadával, následně ji napadl a vystrčil ven z okna bytu ve druhém patře. Žena pád přežila a skončila v nemocnici.