Obžalovaný škrtl sirkou poté, co se nepohodl se svojí družkou. Ohrozil tak na životech desítky nájemníků a způsobil škodu za více než 800 tisíc korun. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný si ponechal lhůtu na odvolání, stejně jako státní zástupkyně.

Zapálil letáky

Karbus založil požár 4. srpna 2011 ve tři hodiny ráno v panelovém domě v ulici Pod Břízami v Chomutově poté, co ho jeho družka nechtěla pustit do bytu. Bouchal na dveře, když žena neotevřela, naštval se, seběhl do přízemí a tady kopl do kabiny výtahu bednu s letáky. Papír následně zapálil a vyjel i s hořící krabicí až do šestého patra. Poté seběhl pěšky po schodech do pátého, kde žila jeho družka, a znovu bouchal na její domovní dveře. Když ho ani poté žena nepustila do bytu, tak z domu odešel.

O oheň, který založil, se nezajímal. Plameny zachvátily kabinu výtahu, která celá lehla popelem. Ohořely i dveře u některých z bytů. Požár zkrotili až přivolaní hasiči. Jen shodou šťastných náhod nebyl nikdo z nájemníků zraněn.

Není pyroman

Obžalovaný se v soudní síni ke žhářství doznal. Uvedl, že byl naštvaný a opilý. Kolik toho vypil, ale přesně nevěděl, u pátého piva to prý přestal počítat. Podle znalce není František Karbus pyromanen, tedy duševně nemocným člověkem, kterého přitahuje oheň, ale založením požáru si řešil soukromé problémy se svojí družkou.

Podle trestního zákoníku hrozí pachateli trestného činu obecného ohrožení, ze kterého byl Karbus obviněn, až osmileté vězení. Čtyřletý trest, který obžalovaný nakonec vyfasoval, je tedy z tohoto pohledu ještě mírný.