V prvním lednovém týdnu při kontrole nákupního střediska v Duchcově odhalili u jednoho prodejce padělky osvěžovače s označením Wave, dětské hračky L.O.L a lego v množství 70 kusů.

„U zboží máme podezření, že se jedná o zboží porušující některá práva duševního vlastnictví,“ uvedl mluvčí Celního úřadu pro Ústecký kraj Jiří Nejedlý. Dodal, že hodnotu zajištěného zboží vyčíslenou v ceně originálních výrobků celníci stanovili na 15 840 korun. Zboží skončilo v jejich skladu.

Podobně skončila kontrola obchodního centra v Bílině. Prodejce tam nabízel sportovní obuv, reproduktory, prací prostředky, záchodové osvěžovače. „Nebyly to však originály, ale padělky značek Salomon, JBL, Rex a Bref,“ přiblížil Nejedlý. Celníci zajistili celkem 170 kusů padělků v hodnotě 221 260 korun. Také toto zboží bylo uskladněno ve skladu Celního úřadu pro Ústecký kraj.

Nové lavičky na cestě mezi hradem a barbakánem.
FOTO: Část kadaňských hradeb je obnovená, doplní ji romantická kolonáda

Nešlo o jediný „zářez“ celníků. Začátkem ledna se připomněli také na Hoře Sv. Šebestiána na Chomutovsku, kde k malé radosti prodejců odhalili, že nabízeli padělky značkového zboží. Šlo například o zapalovače, přívěsky, bundy, mikiny, spodní prádlo, kabelky, bezdrátová sluchátka a hodinky. Jednalo se především o ochranné známky Audi, BMW, Red Bull, Snipes, Calvin Klein, Jack Wolfskin, Michael Kors, iPhone a Rolex.

„Celníci provedli fotodokumentaci zboží a stánku. Celkem bylo zajištěno 194 padělků v hodnotě zhruba 350 tisíc korun,“ doplnil Nejedlý. Prodejce kromě zabavení zboží čeká tučná pokuta.

Podle dosavadních celorepublikových zkušeností připadá na Čínu největší podíl padělků a pirátského zboží přicházejícího do EU, včetně České republiky. Z Číny a Hongkongu pochází více než 80 % padělků, které zabaví celníci na území EU.

Nově zrekonstruovaná historická vápenka v lesích nedaleko Kovářské
OBRAZEM: Hory bez sněhu lákají k procházkám i na památky