Určitě je hodně lidí, kteří si přejí auto s vlastnostmi, jaké nabízí Škoda Octavia, ale na druhou stranu se nechtějí na našich silnicích zařadit do dlouhé řady aut od mladoboleslavského výrobce.

Zajímali jsme se tedy, co je u dealerů jiných automobilových značek působících na našem území k mání. A zjistili jsme, že v cenové relaci do maximálně 900 tisíc korun toho opravdu není mnoho.

Na kompletní přehled aut i s jejich základními cenami se můžete podívat do naší galerie.

Octavia má sice tvar karosérie odpovídající stylu sedan, avšak její praktické rodinné využití zásadně zvyšuje otevíratelná záď. Zavazadlový prostor se tudíž dá nakládat nejen skrze otevřenou plechovou část zádi, ale celým otvorem, který po zavření kryje také zadní okno.

Takovou schopnost kromě výrobku Škody nabízí další produkt vznikající na českém území. Tím je Hyundai i30 Fastback. Faktem je, že se dá pořídit za příznivější peníze než Octavia. Ta má nejnižší cenovku 519 900 Kč, zatímco auto z Nošovic lze koupit i o 90 000 Kč levněji.

I v ceně do 500 000 Kč lze najít modely s pohonem všech kol
Přehled nejlevnějších SUV na trhu. Nejlépe pochodíte u korejských značek

Jeho problémem je ale velikost. Je totiž podstatně menší. Octavia měří na délku 469 centimetrů a Hyundai jen 446. To se pak logicky musí projevit nejen na prostoru pro cestující v kabině, ale rovněž na objemu zavazadlového prostoru.

Pojme 450 litrů, do Octavie pak můžeme naložit přesně 600 litrů.

A co Insignia?

Třetím lifbackem v našem přehledu je Opel Insignia Grand Sport. Ten ovšem, stejně jako Superb (4. model s touto karosérií v našem přehledu) již náleží do vyššího segmentu. Jde tedy o modely střední třídy. Superb lze nyní koupit nejméně za 845 900 Kč, Insignia se těsně vejde pod hranici osmi set tisíc korun.

Oba dva tyto modely v jejich současné podobě brzy skončí a budou nahrazeny novými generacemi.

Do našeho přehledu jsme pro doplnění zařadili také auta s karosériemi sedan. Z nich je nejmenší a také nejlevnější Fiat Tipo, který lze koupit i dealerů této italské značky již za 377 900 Kč.

BMW 2 Active Tourer
Tak trochu jiné BMW: Test řady 2 Active Tourer

Již vážnějšími konkurenty pro Octavii se jeví Renault Mégane, který od přídě po záď měří 463 centimetrů a do jehož kufru lze naložit 550 litrů nebo Toyota Corolla. Ta v podélném směru měří rovněž 463 centimetrů, ale zavazadlový prostor má menší. Pojme jen 471 litrů.

Vozy nižší střední střední třídy s karosériemi sedan za cenu pod 900 000 Kč pak nabízejí i prémiové značky Audi a BMW. Vybrat si lze také z nabídky dvou modelů Mazdy. V úvahu by mohl připadat ještě Volkswagen Passat. Ten se však s karosérií sedan jen doprodává a nová generace nevznikne.