Ti, kteří odložili nákup menšího SUV z loňského srpna na současnou dobu, budou muset v průměru počítat s vynaložením sumy vyšší řádově o 10 až 20 000 Kč. Jelikož náš přehled obsahuje modely, které se dají pořídit za méně než půl miliónu korun, je toto zdražení v řádu několika procent.

Přehled vozů se srovnáním jejich cen z doby v loňském srpnu a nyní najdete v naší fotogalerii.

Jsou ale také výjimky, u nichž se cena zvýšila o deset i více procent. Na druhou stranu, některé automobilky působící na tuzemském trhu s novými osobními vozy, dokonce zlevňovaly nebo udržely základní cenovku poslední půlrok na stejné úrovni.

Týká se to třeba vůbec nejlevnějšího nabízeného SUV, kterým je Toyota Aygo Cross. Tento model montovaný ve středočeském Kolíně je stále k mání za 327 000 Kč. Stejné je to u modelu Hyundai Kona, který letos čeká náhrada novou generací.

Nejlevnějším automobilem Made in Czech Republic je nyní Toyota Aygo X
Nejlevnější auta na českém trhu: Do 400 tisíc jich je k mání 22 typů

Díky masivnímu zlevnění se do společnosti nejlevnějších SUV nepřekračujících půlmilionovou hranici dostal Citroën C3 Aircross. Nyní se prodává od 489 900 Kč, což je 95 000 Kč méně než dříve. O méně, ale stále příjemných 11 tisíc zlevnila Toyota Yaris Cross. Nyní je tedy k mání od 424 000 Kč.

Autem, které od loňského srpna do dnešních dnů zdražilo v segmentu malých levných rodinných SUV nejvíce, je Nissan Juke. Vloni v létě ho bylo možné koupit za 424 900 Kč, nyní za něj dealeři této japonské značky požadují 534 900 Kč. Zdražení tedy činí 110 000 Kč.

Kamiq má vyšší výbavu, ale…

Druhý největší cenový skok směrem vzhůru zaznamenalo nejmenší z SUV domácí automobilky Škoda-Auto. Kamiq byl vloni k dostání od 427 900 Kč, teď se vám při jeho koupi bankovní konto odlehčí přinejmenším o 479 900 Kč.

Kodiaq zdražil o nejvyšší sumu
Škoda zdražuje všechna svá auta. U některých jen navýší cenovku, jiná vylepší

„Nacházíme se v situaci, kdy je inflace nejvyšší za posledních několik let a dochází k výraznému nárůstu cen vstupních surovin a energií. Automobilka Škoda Auto tak musí čelit výraznému navýšení nákladů. Podnikáme průběžně ta nejlepší možná protiopatření, která sice snižují dopady zvýšení cen na naši činnost, bohužel je však nemohou plně kompenzovat. Od druhé poloviny ledna tedy přistupujeme ke změnám prodejních programů, které u některých modelových řad přinesou zdražení, které nicméně ani zdaleka nedosáhne úrovně současné míry inflace. Zároveň se zvýšením cen dostane rovněž většina modelů do základní výbavy další prvky, za které si dříve zákazníci museli připlácet,“ vysvětlil již dříve vedoucí českého zastoupení automobilky Jiří Maláček.

Konkrétně právě Kamiq dostal do základního stupně výbavy další prvky. Konkrétně zadní parkovací senzory, vyhřívané přední sedačky, startovací tlačítko a multifunkční volant. To jsou prvky v úhrnné ceně 30 100 Kč.